Inapoi la Cautare

DECIZIE 435 /2009


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.04.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.04.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                                    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 11 decembrie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 10521.1/55/2008, Tribunalul Arad - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Excepţia a fost ridicată de Otilia Malenceac într-o acţiune civilă ce are ca obiect reglementarea dreptului de a avea legături personale cu minorul.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autoarea acesteia susţine că prevederile de lege criticate sunt neconstituţionale, întrucât conferă posibilitatea altor persoane, inclusiv bunicilor, de a avea legături personale, respectiv de a găzdui minorul, primejduindu-se viaţa, siguranţa şi integritatea psihică a acestuia şi aducându-se atingere libertăţii, vieţii intime, familiale şi private. Autoarea critică textul de lege şi prin raportare la prevederile art. 43 alin. 3 din Codul familiei, arătând că, potrivit acestuia, doar părintele divorţat căruia nu i s-a încredinţat copilul păstrează dreptul de a avea legături personale cu copilul, extinderea sferei persoanelor care pot avea legături personale cu acesta fiind neconstituţională. Totodată, arată că mijloacele de a obţine copilul de la orice persoană care l-ar ţine, fără drept, în temeiul art. 103 din Codul familiei, sunt foarte anevoioase.

    Tribunalul Arad - Secţia civilă apreciază că prevederile de lege criticate sunt constituţionale. În acest sens, arată că atât dispoziţiile art. 48 alin. (1) din Constituţie, cât şi prevederile art. 1 alin. 4 din Codul familiei consacră principiul egalităţii soţilor, dreptul şi îndatorirea acestora de a asigura creşterea, educarea şi instrucţia copiilor. În exerciţiul drepturilor faţă de copii, soţii au drepturi egale conform art. 97 alin. 1 din Codul familiei, principiul egalităţii soţilor fiind consacrat şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi alte acte internaţionale. Arată că până la intrarea în vigoare a Legii nr. 272/2004 a fost reglementat numai dreptul părintelui căruia nu i s-a încredinţat copilul de a avea relaţii personale cu acesta, neexistând propuneri privind şi drepturile copilului în relaţiile cu rudele. În prezent, formele de concretizare a acestor relaţii personale sunt stabilite de art. 15 alin. (1) lit. a)-f) din Legea nr. 272/2004, acestea concretizându-se în întâlnirile copilului cu părintele sau o altă persoană care are dreptul la relaţii personale cu acesta, vizitarea copilului la domiciliul acestuia sau găzduirea copilului pe o perioadă determinată de către părintele la care nu locuieşte în mod obişnuit.

    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că textele de lege criticate sunt constituţionale. În acest sens, arată că acestea nu contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 22, 26 şi 49, ci sunt expresia respectării şi garantării drepturilor copilului, în acord cu interesul superior al acestuia. Totodată, apreciază că dispoziţiile art. 23 din Constituţie nu sunt incidente în cauză.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, care au următorul conţinut: "În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin: [...]

    c) găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit."

    Autorul excepţiei invocă încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 22 privind dreptul la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, ale art. 23 referitoare la libertatea individuală, ale art. 26 privind viaţa intimă, familială şi privată şi ale art. 49 referitoare la protecţia copiilor şi tinerilor.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observă că art. 15 face parte din capitolul II - Drepturile copilului, secţiunea I - Drepturi şi libertăţi civile din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi reglementează o enumerare, fără caracter exhaustiv, a modalităţilor de realizare a relaţiilor personale între copil şi părinţii, rudele, precum şi alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.