Inapoi la Cautare

DECIZIE 434 /2018


referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr. 21/2018 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.10.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.10.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mircea Ştefan │- judecător │
│Minea │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Benke Károly │- │
│ │magistrat-asistent-şef│
└───────────────┴──────────────────────┘


    1. Pe rol se află soluţionarea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 21/2018
 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor.

    2. Sesizarea de neconstituţionalitate a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.716 din 16 mai 2018 şi constituie obiectul Dosarului nr. 730L/2/2018.

    3. În motivarea sesizării de neconstituţionalitate se arată că, prin hotărârea adoptată, au fost încălcate prevederile art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
 şi, pe cale de consecinţă, şi cele ale art. 1 alin. (3)
 şi (5) din Constituţie
. În acest sens se apreciază că Parlamentul are obligaţia legală de a verifica îndeplinirea unei condiţii suplimentare de către membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, aceea ca „minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice“. Verificarea îndeplinirii acestei condiţii este imperativă, fiind necesar a fi efectuată de fiecare dată când Parlamentul procedează la numirea unui nou membru al Consiliului, pentru un mandat întreg sau pentru un rest de mandat. În cazul în speţă se susţine că noul membru trebuia în mod obligatoriu să fie licenţiat în ştiinţe juridice; în aceste condiţii, Parlamentul nu avea posibilitatea de a numi în funcţia de consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o persoană care nu era licenţiată în ştiinţe juridice. Totuşi, Parlamentul a adoptat hotărârea antereferită, prin care a numit-o în funcţie pe doamna Theodora Bertzi, aceasta nefiind licenţiată în ştiinţe juridice. S-a încălcat, astfel, art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
.

    4. Se mai arată că Hotărârea Parlamentului României nr. 21/2018
 a fost adoptată fără îndeplinirea procedurii legale de audiere a candidaţilor, procedură prevăzută în mod imperativ de art. 24 alin. (2)
 şi (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
. Revenea comisiilor avizatoare, întrunite în şedinţă comună, obligaţia legală de a proceda la ascultarea candidaţilor şi de a le adresa întrebări cu privire la activitatea pe care urmează să o desfăşoare în cadrul Consiliului ori revenea Parlamentului, întrunit in şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, să aplice această procedură pentru a suplini neîndeplinirea acesteia de către comisiile avizatoare. Din raportul comisiilor de specialitate, sesizate pentru emiterea avizului prevăzut de lege, rezultă fără echivoc că procedura audierii nu a fost îndeplinită, deoarece nu există nicio menţiune în acest sens în cuprinsul raportului. Or, audierea este o etapă obligatorie în cadrul procedurii de numire a unui membru în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Se precizează că opoziţia parlamentară a solicitat în mod expres, în şedinţa comună a comisiilor avizatoare, audierea candidaţilor pentru funcţia de membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, însă solicitarea a fost respinsă de majoritatea parlamentară, care a considerat că nu este obligatorie parcurgerea acestei etape.

    5. În sensul celor de mai sus sunt invocate deciziile Curţii Constituţionale nr. 209 din 7 martie 2012
, nr. 307 din 28 martie 2012
 şi nr. 251 din 30 aprilie 2014
.

    6. În conformitate cu dispoziţiile art. 27 alin. (2)
 şi (3) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, sesizările au fost comunicate preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului pentru a comunica punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi celui al Senatului.

    7. Preşedintele Camerei Deputaţilor a comunicat punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, prin care se solicită respingerea sesizării de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.