Inapoi la Cautare

DECIZIE 433 /2018


referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr. 48/2017 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.10.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.10.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mircea Ştefan │- judecător │
│Minea │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Benke Károly │- │
│ │magistrat-asistent-şef│
└───────────────┴──────────────────────┘


    1. Pe rol se află soluţionarea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 48/2017
 privind numirea unui membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor.

    2. Sesizarea de neconstituţionalitate a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.715 din 16 mai 2018 şi constituie obiectul Dosarului nr. 729L/2/2018.

    3. În motivarea sesizării de neconstituţionalitate se arată că Hotărârea Parlamentului României nr. 48/2017
 priveşte desemnarea în funcţia de membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a doamnei Veronica-Tatiana Sandu pentru un rest de mandat, ca urmare a demisiei domnului Manole Petre-Florin.

    4. Se arată că prin numirea doamnei Veronica-Tatiana Sandu în funcţia de consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au fost încălcate prevederile art. 23 alin. (3) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. În acest sens se arată că, din analiza documentelor depuse de candidatul Veronica-Tatiana Sandu la data înregistrării dosarului de candidatură, nu rezulta existenţa vreunei activităţi desfăşurate în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării, activitatea candidatului fiind în exclusivitate desfăşurată în domeniul economic, aceasta fiind irelevantă pentru îndeplinirea condiţiei experienţei în domeniul apărării drepturilor omului şi al combaterii discriminării. Aprecierea acestei condiţii este de natură obiectivă şi trebuie dedusă din documentele depuse la dosarul de candidatură de către persoana interesată. Prin urmare, se arată că au fost încălcate prevederile art. 1 alin. (3)
 şi (5) din Constituţie
.

    5. De asemenea se arată că au fost încălcate şi prevederile art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
 şi, pe cale de consecinţă, şi cele ale art. 1 alin. (3)
 şi (5) din Constituţie
. În acest sens, se apreciază că Parlamentul are obligaţia legală de a verifica îndeplinirea unei condiţii suplimentare de către membrii Consiliului, aceea ca „minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice“. Verificarea îndeplinirii acestei condiţii este imperativă, fiind necesar a fi efectuată de fiecare dată când Parlamentul procedează la numirea unui nou membru al Consiliului, pentru un mandat întreg sau pentru un rest de mandat. În cazul în speţă se susţine că noul membru trebuia în mod obligatoriu să fie licenţiat în ştiinţe juridice; în aceste condiţii, Parlamentul nu avea posibilitatea de a numi în funcţia de consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o persoană care nu era licenţiată în ştiinţe juridice. Totuşi, Parlamentul a adoptat hotărârea antereferită prin care a numit-o în funcţie pe doamna Veronica-Tatiana Sandu, aceasta nefiind licenţiată în ştiinţe juridice. S-a încălcat astfel art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
.

    6. Se mai arată că Hotărârea Parlamentului României nr. 48/2017
 a fost adoptată fără îndeplinirea procedurii legale de audiere a candidaţilor, procedură prevăzută în mod imperativ de art. 24 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000
. Revenea comisiilor avizatoare, întrunite în şedinţă comună, obligaţia legală de a proceda la ascultarea candidaţilor şi de a le adresa întrebări cu privire la activitatea pe care urmează să o desfăşoare în cadrul Consiliului ori revenea Parlamentului, întrunit în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, să aplice această procedură pentru a suplini neîndeplinirea acesteia de către comisiile avizatoare. Din raportul comisiilor de specialitate, sesizate pentru emiterea avizului prevăzut de lege, rezultă fără echivoc că procedura audierii nu a fost îndeplinită deoarece nu există nicio menţiune în acest sens în cuprinsul raportului. Or, audierea este o etapă obligatorie în cadrul procedurii de numire a unui membru în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Se precizează că opoziţia parlamentară a solicitat în mod expres, în şedinţa comună a comisiilor avizatoare, audierea candidaţilor pentru funcţia de membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, însă solicitarea a fost respinsă de majoritatea parlamentară care a considerat că nu este obligatorie parcurgerea acestei etape.

    7. În sensul celor de mai sus sunt invocate deciziile Curţii Constituţionale nr. 209 din 7 martie 2012
, nr. 307 din 28 martie 2012
 şi nr. 251 din 30 aprilie 2014
.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.