Inapoi la Cautare

DECIZIE 430 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.10.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.10.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
│ │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cosmin-Marian │- │
│Văduva │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014
 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004
, excepţie ridicată de Creţa Lucian Liviu, Bodea Toader, Sălăgean Ioan, Marcu Marian Mircea, Roşca Iuliu Mircea, Hudrea Adrian, Bota Nicolae, Almăşan Călin Horaţiu, Moldovan Mircea Dumitru, Arion Marinel, Moca Gheorghiu Dorel, Popescu Marian, Codrea Augustin, Tanţău Ion, Balcău Ioan, Miron Vasile Remus şi Vulturar Florin Nicolae în Dosarul nr. 1.754/117/2016* al Tribunalului Cluj - Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale, într-o cauză având ca obiect anulare acte administrative şi obligaţie de a face.

    2. La apelul nominal se prezintă, în calitate de reprezentant al autorilor excepţiei de neconstituţionalitate, domnul avocat Ovidiu Podaru, din Baroul Cluj, cu împuternicire avocaţială depusă la dosarul cauzei, lipsă fiind celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul domnului avocat Ovidiu Podaru, care apreciază că s-ar fi impus conexarea Dosarului nr. 151D/2018 cu o serie de dosare, anterior strigate în şedinţa publică, având în vedere obiectul acestora.

    4. Domnul avocat pune concluzii de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014
, şi anume noţiunea de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989-Luptător cu Rol Determinant care se regăseşte în prevederile art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004
. Cu referire la această noţiune, se arată că vizează acele persoane care şi-au pus viaţa în pericol, respectiv au apărat şi ocupat obiective de importanţă deosebită. În al doilea rând, arată că definiţia instituie o dublă limitare, respectiv nu este vizată orice persoană care şi-a pus viaţa în pericol, ci numai dacă această conduită a avut loc în perioada 14-22 decembrie 1989 şi în localităţile în care au existat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului. În al treilea rând, domnul avocat subliniază că din numărul total de 1.166 de decese care s-au înregistrat în timpul Revoluţiei, numai 271 dintre acestea s-au întâmplat înainte de fuga dictatorului. Domnul avocat apreciază că, de aici, se poate conchide că nu se poate considera, în niciun caz, că, până la momentul fugii dictatorului, Revoluţia ar fi triumfat definitiv. Sau, alternativ, chiar dacă, retrospectiv, s-ar putea considera că momentul fugii dictatorului este momentului triumfului Revoluţiei, cei care, în acel moment, şi-au pus viaţa în pericol nu aveau cum să ştie acest lucru.

    5. În continuare, domnul avocat susţine că prevederile criticate încalcă dispoziţiile art. 16 alin. (1) din Constituţie
, întrucât instituie un tratament discriminatoriu între, pe de o parte, cei care şi-au pus viaţa în pericol înainte de 22 decembrie 1989, ora 12:10, momentul fugii dictatorului şi, pe de altă parte, între cei care şi-au pus în pericol viaţa ulterior acestui moment. În plus, într-un mod şi mai absurd, potrivit domnului avocat, se încalcă prevederile constituţionale menţionate şi prin prisma faptului că nu există egalitate de tratament nici între persoanele care şi-au pus viaţa în pericol înainte de fuga dictatorului. Cu titlu de exemplu, domnul avocat arată că, având în vedere că, la Turda, de unde provin şi autorii excepţiei de neconstituţionalitate, Revoluţia a început, cu siguranţă, înainte de fuga dictatorului, iar toate cele 12 decese ale unor persoane din Turda s-au înregistrat ulterior fugii dictatorului, niciuna dintre persoanele din Turda care şi-au pus viaţa în pericol înainte de acest moment nu se încadrează în textul criticat.

    6. În sfârşit, domnul avocat mai arată că prevederile criticate încalcă şi securitatea raporturilor juridice. Astfel, sub aspectul stabilităţii normei, este încălcată securitatea întrucât, deşi în situaţia de fapt nu a intervenit nicio modificare, s-a schimbat, brusc şi imprevizibil, norma care o reglementează. În plus, se încalcă şi exigenţele de claritate a normei, întrucât nu transpare raţiunea avută în vedere de legiuitor pentru instituirea unui tratament diferenţiat între categorii de persoane care, în egală măsură, şi-au pus viaţa în pericol.

    7. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, faţă de jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    8. Prin Încheierea din 14 iunie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 1.754/117/2016*, Tribunalul Cluj - Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014
 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004
. Excepţia a fost ridicată de Creţa Lucian Liviu, Bodea Toader, Sălăgean Ioan, Marcu Marian Mircea, Roşca Iuliu Mircea, Hudrea Adrian, Bota Nicolae, Almăşan Călin Horaţiu, Moldovan Mircea Dumitru, Arion Marinel, Moca Gheorghiu Dorel, Popescu Marian, Codrea Augustin, Tanţău Ion, Balcău Ioan, Miron Vasile Remus, Vulturar Florin Nicolae, reclamanţi într-o cauză având ca obiect anulare acte administrative şi obligaţie de a face.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.