Inapoi la Cautare

DECIZIE 403 /2008


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul autorului excepţiei lasă la aprecierea instanţei această chestiune procedurală.

    Reprezentantul Ministerului Public consideră că procedura de citare este legal îndeplinită.

    Curtea apreciază că procedura de citare este legal îndeplinită, având în vedere că citaţia a fost primită de Casa Judeţeană de Pensii Braşov şi consideră cauza în stare de judecată.

    Având cuvântul, reprezentantul autorului excepţiei solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005, arătând că aceasta nu reglementează aspectele la care se referă autorul excepţiei, respectiv situaţia persoanelor care au cotizat într-o altă ţară, iar motivarea excepţiei se sprijină, în fapt, pe probleme de aplicare a legii.

                           CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 31 octombrie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 3.933/62/2006, Curtea de Apel Braşov - Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat. Excepţia a fost ridicată de Iachim Ivan Fedosovici cu prilejul soluţionării recursului formulat împotriva Sentinţei civile nr. 530 din 3 mai 2007, pronunţată de Tribunalul Braşov în Dosarul nr. 3.933/62/2006.

    În motivarea excepţiei autorul acesteia susţine, în esenţă, că textele de lege criticate sunt neconstituţionale, întrucât creează o discriminare între persoanele care au contribuit exclusiv la sistemul de asigurări sociale din Republica Moldova şi care şi-au transferat dosarele de pensionare în România, beneficiind astfel de toate indexările la pensie, şi persoanele care au contribuit atât la sistemul de asigurări din Republica Moldova, cât şi la cel din România, cărora li se atribuie un punctaj aferent doar perioadei de contribuţie în România, fiind astfel defavorizaţi.

    Curtea de Apel Braşov - Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile de lege criticate sunt constituţionale.

    Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                           CURTEA,

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic