Inapoi la Cautare

DECIZIE 4 /2015


privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept în sensul de a se stabili dacă infracţiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. 2 teza I (fapta a avut vreuna din urmările prevăzute de art. 182 alin. 1) şi alin. 4 din Codul penal din 1969 îşi găseşte corespondentul în infracţiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. (2) şi (3) din actualul Cod penal sau dacă, dimpotrivă, este dezincriminată.


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 11.12.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (11.12.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Dosar nr. 97/1/2015

	

    Mirela Sorina Popescu - preşedintele Secţiei penale a Înaltei Curţi
                                 de Casaţie şi Justiţie, preşedintele
                                 completului
    Aurel Gheorghe Ilie - judecător la Secţia penală
    Lavinia Valeria Lefterache - judecător la Secţia penală
    Francisca Maria Vasile - judecător la Secţia penală
    Simona Daniela Encean - judecător la Secţia penală -
                                 judecător-raportor
    Silvia Cerbu - judecător la Secţia penală
    Ilie Iulian Dragomir - judecător la Secţia penală
    Leontina Şerban - judecător la Secţia penală
    Marius Dan Foitoş - judecător la Secţia penală
    Diana Gabriela Vlădaia - magistrat-asistent


    S-a luat în examinare sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală - prin care solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept în sensul de a se stabili dacă infracţiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. 2 teza I (fapta a avut vreuna din urmările prevăzute de art. 182 alin. 1) şi alin. 4 din Codul penal din 1969 îşi găseşte corespondentul în infracţiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. (2) şi (3) din actualul Cod penal sau dacă, dimpotrivă, este dezincriminată.

    Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a fost constituit conform prevederilor art. 476 alin. (6) din Codul de procedură penală şi art. 27^4 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

    Şedinţa a fost prezidată de către preşedintele Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Mirela Sorina Popescu.

    La şedinţa de judecată a participat doamna Diana Gabriela Vlădaia, magistrat-asistent în cadrul Secţiei penale, desemnat în conformitate cu dispoziţiile art. 27^6 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

    Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de doamna procuror Marinela Mincă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

    Magistratul-asistent a prezentat referatul cauzei, arătând că s-au transmis puncte de vedere asupra chestiunii de drept din partea unor curţi de apel, tribunale şi judecătorii. În acest context a arătat că la nivelul instanţelor naţionale s-au conturat următoarele opinii:

    Cu privire la problema de drept supusă dezlegării, într-o opinie majoritară, dezvoltată la fila 7 din raportul întocmit în cauză, s-a susţinut că fapta este dezincriminată în situaţia în care, în concret, a produs leziuni care au necesitat pentru vindecare cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale câtă vreme subiectul activ al infracţiunii nu se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute de lege, respectiv nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie ea însăşi infracţiune.

    Într-o opinie nuanţată s-a apreciat că dispoziţiile art. 196 alin. (2) din Codul penal nu au operat o dezincriminare a infracţiunii prevăzute de art. 184 alin. 2 teza I din Codul penal anterior, ci o modificare a condiţiilor de incriminare prin restrângerea sferei actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunii.

    În continuare a arătat că la dosar a fost depus raportul întocmit de judecătorul-raportor care a fost comunicat părţilor, potrivit dispoziţiilor art. 476 alin. (9) din Codul de procedură penală.

    A mai precizat că la data de 9 februarie 2015 Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a depus Adresa nr. 2.725/C/3402/III-5/2014 prin care s-a adus la cunoştinţă că în cadrul Secţiei judiciare - Serviciul judiciar penal al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu există în lucru nicio sesizare având ca obiect promovarea unui recurs în interesul legii vizând problema de drept supusă dezlegării în prezenta cauză, fiind depuse şi concluzii scrise.

    Preşedintele Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a acordat cuvântul asupra eventualelor cereri sau chestiuni prealabile şi, constatând că nu sunt alte cereri de formulat ori excepţii de invocat, a solicitat procurorului să susţină punctul de vedere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la problema de drept supusă dezlegării.

    Reprezentantul Ministerului Public a apreciat că este neîntemeiată concluzia de respingere a sesizării ca inadmisibilă reţinută în raportul întocmit de judecătorul-raportor şi a considerat că completul învestit cu dezlegarea problemei de drept sesizată, potrivit art. 475 din Codul de procedură penală, trebuie să se pronunţe pe fondul cauzei.

    A arătat că în raport judecătorul-raportor menţionează că sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie poate avea loc, exclusiv, în ipoteza în care într-un litigiu aflat în curs de soluţionare se pune problema aplicării unei dispoziţii legale neclare, echivoce, susceptibile de mai multe soluţii, iar nu şi în situaţia în care aplicarea corectă a dreptului rezultă fără niciun dubiu, dincolo de orice îndoială rezonabilă, din interpretarea dispoziţiilor legale.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.