Inapoi la Cautare

DECIZIE 37 /2002


privind constituţionalitatea votului exprimat la adoptarea Hotărârii nr. 33 din 12 decembrie 2001 a Parlamentului României pentru respingerea Raportului anual al Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2000


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.01.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.01.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Adresa nr. 51/1.083 din 17 decembrie 2001 - înregistrată la data de 18 decembrie 2001 - secretarul general al Camerei Deputaţilor a trimis Curţii Constituţionale sesizarea grupurilor parlamentare ale Partidului România Mare, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Democrat din Camera Deputaţilor cu privire la neconstituţionalitatea votului exprimat în şedinţa celor două Camere ale Parlamentului României din 12 decembrie 2001, prin care s-a hotărât încetarea mandatului Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi demiterea preşedintelui acestui consiliu.

    La sesizare s-au anexat o lista cu semnăturile unui număr de 49 de deputaţi din Grupul parlamentar al Partidului România Mare, o lista semnată de 29 de deputaţi din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi o alta lista semnată de 29 de deputaţi ai Grupului parlamentar al Partidului Democrat.

    Prin Adresa nr. XXXII/98 din 17 decembrie 2001 - înregistrată la aceeaşi dată, 18 decembrie 2001 -, semnată de preşedintele Grupului parlamentar din Senat al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, s-a trimis direct Curţii Constituţionale o sesizare cu conţinut identic. La sesizare s-au anexat o lista de sustinere cu semnăturile unui număr de 36 de senatori din Grupul parlamentar al Partidului România Mare şi o lista de sustinere semnată de 13 senatori din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

    În motivarea sesizarilor, formulate în temeiul art. 144 lit. a) şi al art. 145 din Constituţie, se arata ca votul exprimat în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi a Senatului din 12 decembrie 2001 pentru respingerea Raportului anual al Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune este contrar dispoziţiilor art. 64 din Constituţie, "deoarece nu a fost întrunit cvorumul de şedinţa". Se arata în acest sens ca faţă de 243 de deputaţi şi senatori, cat ar fi reprezentat majoritatea parlamentarilor din cele două Camere, în timpul votului au fost prezenţi la şedinţa doar 241 de deputaţi şi senatori.

    În concluzie, autorii sesizarilor solicita să se constate neconstituţionalitatea Hotărârii plenului celor două Camere ale Parlamentului din 12 decembrie 2001.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, republicată, sesizarea a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, pentru a putea transmite până la data dezbaterii punctele de vedere ale birourilor permanente.

    În punctul de vedere transmis de preşedintele Senatului se apreciază ca sesizarea "cu privire la neconstituţionalitatea votului exprimat în şedinţa celor două Camere ale Parlamentului României din data de 12 decembrie 2001, prin care s-a hotărât încetarea mandatului Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radio şi demiterea preşedintelui acestui consiliu, este total neîntemeiată şi excede competentei legale a Curţii Constituţionale". De altfel, se arata în continuare, "preşedintele care a condus şedinţa celor două Camere ale Parlamentului României, din data de 12 decembrie 2001, a respectat dispoziţiile Regulamentului şedinţelor comune în litera şi spiritul lor cu privire la întrunirea cvorumului legal de şedinţa, în stricta conformitate cu prevederile art. 64 din Constituţie". Se mai arata ca hotărârea contestată a fost adoptată cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţie, precum şi ale art. 39 alin. (4) şi ale art. 46 alin. (7) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, republicată.

                                CURTEA,

examinând sesizările de neconstituţionalitate, punctul de vedere transmis de preşedintele Senatului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, stenograma şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 12 decembrie 2001, Hotărârea Parlamentului României nr. 33 din 12 decembrie 2001 pentru respingerea Raportului anual al Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2000, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, retine următoarele:

    Obiectul sesizarilor îl constituie constituţionalitatea votului exprimat în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi a Senatului din 12 decembrie 2001, pe baza căruia s-a adoptat Hotărârea nr. 33 pentru respingerea Raportului anual al Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 809 din 17 decembrie 2001, care prevede:

    "Art. 1. - Se respinge Raportul anual al Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2000.

    Art. 2. - Potrivit dispoziţiilor art. 46 alin. (7) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, republicată, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri Consiliul de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune este demis de drept."

    Examinând temeiul juridic al sesizarilor, Curtea retine ca, deşi autorii acestora şi-au fondat sesizările pe dispoziţiile art. 144 lit. a) din Constituţie, potrivit cărora Curtea Constituţională decide "asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Curţii Supreme de Justiţie, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;", aceasta s-ar putea întemeia numai pe dispoziţiile art. 144 lit. b) din Legea fundamentală, care prevăd ca ea "se pronunţa asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori".

    Autorii sesizarilor de neconstituţionalitate considera ca prin votul exprimat pentru adoptarea menţionatei hotărâri au fost incalcate dispoziţiile art. 64 din Constituţie, potrivit cărora "Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenta majorităţii membrilor". Aceste dispoziţii sunt preluate şi în Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care, la art. 39 alin. 1, prevede: "În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adopta legi, hotărâri sau moţiuni, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului."

    Se constata, asadar, ca prevederile menţionate ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt în deplina concordanta cu dispoziţiile constituţionale.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.