Inapoi la Cautare

DECIZIE 367 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. g) teza a doua din acelaşi act normativ


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.10.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.10.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (5) paragraful antepenultim din Codul de procedură penală, excepţie ridicată, din oficiu, de Curtea de Apel Oradea - Secţia penală şi pentru cauze cu minori în Dosarul nr. 12.991/271/2013 şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 239D/2015.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, considerând că autorul excepţiei face, în realitate, o comparaţie între dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală şi art. 159 alin. (2) din Codul penal, ceea ce nu reprezintă o veritabilă critică de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 29 ianuarie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 12.991/271/2013, Curtea de Apel Oradea - Secţia penală şi pentru cauze cu minori a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (5) paragraful antepenultim din Codul de procedură penală. Excepţia a fost ridicată, din oficiu, de instanţa de judecată cu prilejul soluţionării unei cauze penale în cadrul căreia se solicită instanţei să ia act de împăcarea părţilor.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate Curtea de Apel Oradea - Secţia penală şi pentru cauze cu minori susţine, în esenţă, că dispoziţiile art. 25 alin. (5) paragraful antepenultim din Codul de procedură penală, care prevăd că, în cazul încetării procesului penal ca urmare a împăcării părţilor, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, sunt contrare art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1), art. 21 alin. (3) şi art. 20 din Constituţie prin raportare la art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În acest sens arată că stingerea acţiunii penale ca urmare a împăcării părţilor ar trebui să se facă printr-o hotărâre de respingere ca neîntemeiată a răspunderii civile, iar nu prin lăsarea nesoluţionată a laturii civile, întrucât aceasta ar lăsa loc unui nou proces civil părţii care se consideră nedreptăţită, ceea ce ar contraveni efectelor pe care legiuitorul le-a dat instituţiei împăcării părţilor. Astfel, sunt încălcate prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

    6. De asemenea, autorul excepţiei susţine că dispoziţiile de lege criticate sunt discriminatorii, pornind de la "soluţiile principale care vizează acţiunea civilă pe care instanţele de judecată le pot pronunţa în funcţie de dezlegarea dată raportului juridic de drept material penal, respectiv admiterea sau respingerea acţiunii civile se dădea în funcţie de vinovăţia sau nevinovăţia penală a inculpatului stabilită de instanţă şi mai apoi se analiza îndeplinirea condiţiilor răspunderii civile delictuale - vinovăţie, faptă ilicită, prejudiciu şi raport de cauzalitate, iar lăsarea nesoluţionată a acţiunii civile se pronunţă doar în situaţia în care fie acţiunea penală nu era soluţionată pe fond, fie aceasta era stinsă din motive procedurale, situaţie care nu mai impunea analiza acţiunii civile din partea instanţei penale care s-a dezînvestit de procesul penal fără a analiza obiectul principal al sesizării - infracţiunea, în materialitatea ei."

    7. Totodată, Curtea de Apel Oradea - Secţia penală şi pentru cauze cu minori susţine că "lăsarea nesoluţionată a acţiunii civile lasă loc unui nou proces la instanţa civilă pentru obţinerea unor pretenţii din partea persoanei păgubite, demers procesual care este unul pur formal din moment ce normele dreptului material penal prevăd că acţiunea civilă se stinge, încălcându-se astfel dispoziţiile privind accesul la justiţie." Linia adoptată de legiuitor aduce atingere predictibilităţii legii şi implicit dreptului la judecarea echitabilă a cauzei, "în sensul că ar fi injust ca, în situaţia împăcării părţilor, acţiunea civilă să nu fie soluţionată, deşi litera şi spiritul Codului penal nu lasă să se întrevadă această deosebire, cu atât mai mult cu cât şi în cadrul procesului civil partea civilă nu poate obţine mai mult decât respingerea acţiunii civile".

    8. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele de vedere solicitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.