Inapoi la Cautare

DECIZIE 361 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 206^33 alin. (1) lit. b), art. 221^3 alin. (2) lit. j), precum şi ale art. 221^3 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 06.06.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (06.06.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Fabian Niculae │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 206^33 alin. (1) lit. b),
 art. 221^3 alin. (2) lit. j)
 raportat la art. 206^33 alin. (1) lit. b),
 precum şi ale art. 221^3 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
, excepţie ridicată de Societatea AGPC Import House - S.R.L. din Piteşti în Dosarul nr. 5.469/280/2012 al Judecătoriei Piteşti - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.427D/2016.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate în principal ca inadmisibilă şi, în subsidiar, ca neîntemeiată.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 24 februarie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 5.469/280/2012, Judecătoria Piteşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 206^33 alin. (1) lit. b),
 art. 221^3 alin. (2) lit. j)
 raportat la art. 206^33 alin. (1) lit. b),
 precum şi ale dispoziţiilor art. 221^3 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
, excepţie ridicată de Societatea AGPC Import House - S.R.L. din Piteşti într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei plângeri formulate împotriva unui proces-verbal de constatare şi sancţionare a unei contravenţii.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia arată, în esenţă, că prevederile legale în materie fiscală menţionate mai sus nu precizează, în mod concret, modalitatea de păstrare a produselor primite şi timpul în care această obligaţie subzistă [spre exemplu: în sensul că prin păstrare se înţelege faptul că destinatarul nu trebuie să completeze rubrica 24 a CMR-ului (Acord internaţional privind contractele de transport - Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route) şi nici să completeze NIR-urile (notă de intrare-recepţie), ceea ce presupune că nu trebuie să descarce produsele din mijlocul de transport].

    6. Aşadar, se arată că legea nu reglementează în mod concret de când se naşte obligaţia de păstrare, momentul de la care destinatarul are obligaţia păstrării produselor, şi cât timp trebuie păstrate aceste produse; dacă destinatarul are voie sau nu să descarce produsele din mijlocul de transport, dacă produsele trebuie păstrate la locul de destinaţie în incinta depozitarului înregistrat şi în ce modalitate sau dacă acestea trebuie păstrate în mijlocul de transport al transportatorului.

    7. Judecătoria Piteşti - Secţia civilă opinează în sensul respingerii, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate. Astfel, se arată că susţinerile autoarei excepţiei cu privire la claritatea şi previzibilitatea normelor legale, precum şi cele cu privire la aplicarea acestora ridică probleme de interpretare a dispoziţiilor legale, un atribut al instanţei de judecată, iar nu al Curţii Constituţionale. Interpretarea şi aplicarea legilor sunt prerogativele principale ale instanţelor de judecată, neavând legătură cu constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea unei dispoziţii legale, iar, în cadrul soluţionării unei astfel de excepţii, instanţa de contencios constituţional nu dispune cu privire la aplicarea dispoziţiilor în situaţia dedusă judecăţii. Se mai arată că argumentele autoarei excepţiei de neconstituţionalitate nu indică vicii de neconstituţionalitate clare, ci reiterează argumente care vizează soluţionarea fondului cauzei.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.