Inapoi la Cautare

DECIZIE 339 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 509 alin. (1) pct. 6 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 12.08.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (12.08.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 509 alin. (2)
 raportate la cele ale art. 509 alin. (1) pct. 6 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Lucian Mihai în Dosarul nr. 44.197/4/2015 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.713D/2017.

    2. La apelul nominal se prezintă personal autorul excepţiei de neconstituţionalitate, lipsind cealaltă parte. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că dosarul se află la al doilea termen de judecată, cauza fiind amânată din şedinţa publică din data de 16 aprilie 2019, când Curtea a încuviinţat cererea autorului excepţiei de neconstituţionalitate de acordare a unui nou termen de judecată.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autorului excepţiei de neconstituţionalitate, care apreciază că este necesar să prezinte informaţii referitoare la cadrul procesual în care a fost ridicată prezenta excepţie de neconstituţionalitate, astfel încât Curtea să cunoască motivele invocării acesteia. În esenţă, arată că a formulat contestaţie împotriva executării silite a unui proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională, acţiunea fiind înaintată instanţei de judecată, atât pe fax, cât şi prin poştă, iar, ca urmare a acestei comunicări, pe rolul instanţei de judecată au fost constituite, din eroare, două dosare. Precizează că pentru această situaţie există reglementate norme pe care însă nici personalul auxiliar şi nici judecătorii cărora le-au fost repartizate cauzele nu le-au urmat. Consecinţa acestui fapt a fost că, în lipsa oricărui contact cu instanţa de judecată în faza regularizării cererii, a primit două rânduri de comunicări din partea instanţei de judecată şi a plătit de două ori taxa judiciară de timbru, cauţiunea şi alte taxe aferente desfăşurării procesului. Menţionează că nu a invocat excepţia de neconstituţionalitate pentru a-şi rezolva problema patrimonială, ci pentru că instanţa constituţională poate contribui la evitarea pe viitor a unor astfel de situaţii în care se poate afla orice alt cetăţean. În continuare arată că în derularea acestei proceduri paralele a efectuat cheltuieli în ambele dosare, că instanţa de judecată a ignorat corespondenţa sa prin care a semnalat că au fost formate două dosare, iar în primul dosar i s-a admis acţiunea, mai puţin cererea referitoare la acordarea cheltuielilor de judecată, iar în cel de-al doilea dosar i-a fost respinsă cererea ca urmare a admiterii excepţiei autorităţii de lucru judecat, cu consecinţa neacordării cheltuielilor de judecată. În primul dosar, ca urmare a admiterii căii de atac a apelului, i-au fost acordate cheltuielile de judecată. În această situaţie, a apreciat să exercite calea de atac a revizuirii, în temeiul art. 509 alin. (1) pct. 6 din Codul de procedură civilă
, a hotărârii pronunţate în cel de-al doilea dosar care s-a întemeiat pe hotărârea pronunţată în primul dosar, hotărâri care sunt contradictorii. Însă instanţa de judecată a respins cererea de revizuire, întrucât hotărârea împotriva căreia s-a exercitat calea de atac nu a fost pronunţată asupra fondului. Nu poate uza nici de motivul de revizuire reglementat de art. 509 alin. (1) pct. 8 din Codul de procedură civilă
, întrucât acest text nu este aplicabil în situaţia în care cel de-al doilea dosar sa soluţionat având în vedere autoritatea de lucru judecat. Aşadar, în acest context nu există reglementat un cadru procesual al exercitării căii de atac a revizuirii şi, prin urmare, se află în imposibilitatea recuperării cheltuielilor de judecată efectuate în cel de-al doilea dosar, constituit din eroare.

    5. În continuare arată că, potrivit art. 1 alin. (3) din Constituţie
, România este stat de drept în care demnitatea omului şi dreptatea reprezintă valori supreme. Astfel, deşi are dreptate, nu îşi poate recupera cheltuielile de judecată, deoarece nu are mecanismele procesuale necesare obţinerii dreptăţii. În acest context, Curtea Constituţională poate identifica mijloacele prin care să impună organizarea legislaţiei procesual civile. Susţine că dispoziţiile legale criticate îi încalcă accesul liber la justiţie pentru a rezolva această nedreptate şi nu se află în situaţie de egalitate cu alte persoane care pot invoca reglementările din procedura civilă cu privire la revizuire pentru a obţine dreptate. Depune note scrise.

    6. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens arată că dispoziţiile legale criticate nu aduc atingere prevederilor constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie sau egalitatea în drepturi. Competenţa instanţelor de judecată şi procedura în faţa acestora sunt prevăzute de lege, iar legiuitorul poate institui reguli speciale de procedură în considerarea unor situaţii deosebite. Astfel, este justificată opţiunea legiuitorului atât timp cât prin hotărârea supusă revizuirii nu a fost analizat fondul pretenţiilor deduse judecăţii, instanţa pronunţându-se doar în baza unei excepţii procesuale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    7. Prin Încheierea din 10 februarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 44.197/4/2015, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 509 alin. (2)
 raportate la cele ale art. 509 alin. (1) pct. 6 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Lucian Mihai într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului formulat împotriva unei sentinţe civile prin care a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire introdusă cu privire la o sentinţă civilă prin care s-a respins contestaţia la executare ca urmare a admiterii excepţiei autorităţii de lucru judecat, invocată, din oficiu, de instanţa de judecată.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.