Inapoi la Cautare

DECIZIE 314 /2003


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine ca prin dispoziţiile legale criticate sunt incalcate prevederile art. 23 alin. (4) din Constituţie, al căror conţinut este următorul:

    - Art. 23 alin. (4): "Arestarea se face în temeiul unui mandat emis de magistrat, pentru o durată de cel mult 30 de zile. Asupra legalităţii mandatului, arestatul se poate plange judecătorului, care este obligat să se pronunţe prin hotărâre motivată. Prelungirea arestării se aproba numai de instanţa de judecată."

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constata ca dispoziţiile art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală au fost abrogate în mod expres prin art. I punctul 171 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedura penală şi a unor legi speciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 1 iulie 2003. Potrivit noii reglementări, la primirea dosarului (art. 300^1), la prima înfăţişare, precum şi în cursul judecaţii (art. 300^2), instanţa este datoare sa verifice din oficiu regularitatea luării măsurii sau, după caz, a prelungirii arestării preventive, iar în cazul în care constata ca este justificată, sa dispună prelungirea duratei arestării preventive care însă nu poate depăşi 30 de zile.

    Având în vedere împrejurarea ca, asa cum s-a arătat, textul de lege care formează obiectul excepţiei de neconstituţionalitate a fost abrogat - după sesizarea Curţii Constituţionale - şi luând în considerare dispoziţiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, în conformitate cu care "Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţa în vigoare, de care depinde soluţionarea cauzei", Curtea constata ca excepţia a devenit inadmisibila, urmând să fie respinsă în acest sens.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 144 lit. c), al art. 145 alin. (2) şi al art. 23 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), art. 23 alin. (1) şi al art. 25 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicată,

                                     CURTEA

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge ca devenită inadmisibila excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Laurentiu Vasile Sbarcea în Dosarul nr. 1.190/2003 al Judecătoriei Sibiu.

    Definitivă şi obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 10 iulie 2003.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                          prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat-asistent,

                            Afrodita Laura Tutunaru
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic