Inapoi la Cautare

DECIZIE 314 /2003


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 2 aprilie 2003, pronunţată în Dosarul nr. 1.190/2003, Judecătoria Sibiu a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală.

    Excepţia a fost ridicată, în dosarul de mai sus, de inculpatul Laurentiu Vasile Sbarcea.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine ca textul criticat aduce atingere dispoziţiilor constituţionale invocate, în măsura în care se înţelege ca menţinerea arestării preventive de către instanţa de judecată poate fi dispusă peste limita celor 30 de zile prevăzute de Legea fundamentală, fără a se îndeplini procedura de prelungire prevăzută de art. 159 din Codul de procedură penală.

    Judecătoria Sibiu a apreciat ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât verificarea din oficiu, la prima înfăţişare a regularitatii arestării şi a necesităţii menţinerii acestei măsuri, este o garanţie legală a respectării principiului libertăţii individuale prevăzute de art. 23 din Constituţie, îndeosebi a prevederilor alin. (6) din articolul invocat, potrivit cărora eliberarea celui arestat este obligatorie dacă motivele arestării au dispărut. Faptul ca instanţa menţine arestarea preventivă până la soluţionarea definitivă a cauzei nu echivaleaza, în opinia sa, cu o prelungire sine die a măsurii arestării preventive în faza de judecată, din moment ce instanţa are nu numai dreptul, dar şi obligaţia de a revoca măsura privativă de libertate în cazul în care constata ca au încetat temeiurile care au stat la baza luării ei.

    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate. De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificările ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al instituţiei Avocatul Poporului.

    Preşedintele Camerei Deputaţilor considera ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece obligaţia instanţei de a verifica din oficiu, la prima înfăţişare, regularitatea luării şi menţinerii măsurii arestării preventive a inculpatului este în concordanta cu dispoziţiile art. 23 alin. (4) din Constituţie şi constituie o garanţie legală a principiului libertăţii individuale. În acelaşi sens, atunci când constata ca măsura privativă de libertate este ilegala, instanţa de judecată poate să dispună revocarea ei şi punerea în libertate de îndată a inculpatului ori, după caz, revocarea măsurii obligatorii de a nu părăsi localitatea.

    Guvernul, invocand jurisprudenta Curţii Constituţionale în materie, considera ca dispoziţiile art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală nu contravin prevederilor art. 23 alin. (4) din Legea fundamentală. Obligaţia instanţei de a verifica din oficiu, la prima înfăţişare, regularitatea luării şi menţinerii stării de arest a inculpatului este în concordanta cu dispoziţiile constituţionale invocate de autorul excepţiei şi reprezintă o garanţie legală a respectării principiului libertăţii individuale prevăzut de art. 23 din Constituţie.

    Avocatul Poporului considera ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece obligaţia instanţei de judecată, de a verifica din oficiu regularitatea luării şi menţinerii măsurii arestării preventive, este în deplina concordanta cu prevederile constituţionale privitoare la libertatea individuală. Prin art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală nu este reglementat vreun termen până la care poate fi menţinută măsura arestării preventive pentru a putea fi considerată o prevedere contrară art. 23 alin. (4) din Constituţie. În consecinţa, instanţa de judecată va putea menţine măsura arestării, în condiţiile în care se va dispune, pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Aceasta constituie însă o problemă de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor Codului de procedura penală, aspect care, potrivit art. 2 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, excedeaza competentei Curţii Constituţionale.

    Preşedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

         CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, retine următoarele:

    Curtea Constituţională constata ca a fost legal sesizată şi este competenţa, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, ale art. 1 alin. (1), art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992, republicată, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 300 alin. 3 din Codul de procedură penală şi are următorul conţinut:

    - Art. 300 alin. 3: "În cauzele în care inculpatul este arestat, instanţa legal sesizată este, de asemenea, datoare sa verifice din oficiu, la prima înfăţişare, regularitatea luării şi menţinerii acestei măsuri."
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic