Inapoi la Cautare

DECIZIE 264 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei "în cazul în care convieţuiesc" din cuprinsul dispoziţiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    9. Guvernul consideră că prevederile de lege criticate sunt constituţionale, distincţia între persoanele căsătorite şi persoanele între care s-au stabilit relaţii asemănătoare celor de familie (concubinaj) nefiind de natură a crea discriminare în aplicarea prevederilor legale, ci, din contră, menţinerea ambelor categorii de persoane în sfera celor ce pot solicita emiterea ordinului de protecţie are menirea de a garanta aplicarea fără discriminare a dispoziţiilor în cazul relaţiilor de cuplu, fie că este vorba de soţi, fie că vorbim de concubini, importantă fiind convieţuirea celor două persoane, agresor şi victimă, la momentul violenţelor reclamate. Existenţa condiţiei de admisibilitate între faptul convieţuirii şi momentul introducerii cererii de chemare în judecată (care având în vedere urgenţa emiterii ordinului de protecţie implică trecerea unui timp cât mai scurt între momentul agresiunii şi cel al introducerii cererii de către victimă) îşi găseşte raţiunea în faptul că prin încetarea convieţuirii şi trecerea unui interval de timp îndelungat de la exercitarea violenţelor nu se mai justifică aplicarea dispoziţiilor din legea specială, privind combaterea violenţei în familie, urmând a se folosi calea dreptului comun. Convieţuirea persoanelor implicate în actul de violenţă trebuie să fie actuală la momentul solicitării ordinului de protecţie, în caz contrar nefiind justificată emiterea de urgenţă a acestuia, victima având acces la alte căi legale de obţinere a unor reparaţii ori de încetare a violenţelor exercitate.

    10. Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile de lege criticate sunt constituţionale, iar excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, deoarece nu se formulează o veritabilă critică de neconstituţionalitate, ci, în realitate, se solicită modificarea dispoziţiilor de lege criticate, ceea ce nu intră în competenţa Curţii Constituţionale.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    CURTEA,

    examinând actul de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, notele scrise depuse la dosar de autoarea excepţiei de neconstituţionalitate, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei
, precum şi Legea nr. 47/1992
, reţine următoarele:

    12. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie
, precum şi ale art. 1 alin. (2)
, ale art. 2
, 3
, 10
 şi 29 din Legea nr. 47/1992
, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    13. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum este menţionat în încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale, îl constituie prevederile art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003
 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora: "În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înţelege: […] c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc;". Din analiza motivării excepţiei de neconstituţionalitate rezultă că autoarea acesteia critică doar sintagma "în cazul în care convieţuiesc", astfel încât Curtea constată că obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie această sintagmă din cuprinsul dispoziţiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003
.

    14. În opinia autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile de lege criticate contravin dispoziţiilor din Constituţie cuprinse în art. 1 alin. (3)
 privind statul de drept şi art. 16 alin. (1)
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic