Inapoi la Cautare

DECIZIE 264 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei "în cazul în care convieţuiesc" din cuprinsul dispoziţiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Ioana Marilena Chiorean│- magistrat-asistent│
├───────────────────────┴────────────────────┤
│ │
└────────────────────────────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003
 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, excepţie ridicată de Lavinia-Florica Feşiu în Dosarul nr. 25.900/325/2015 al Tribunalului Timiş - Secţia I civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 395D/2016.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită. Magistratul-asistent referă asupra faptului că autoarea excepţiei a depus la dosar note scrise prin care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate astfel cum a fost formulată.

    3. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, deoarece dispoziţiile de lege criticate nu contravin art. 16 din Constituţie
. Dimpotrivă, legiuitorul a inclus în sfera persoanelor care pot solicita emiterea unui ordin de protecţie, în afară de soţi, şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, cu condiţia ca aceştia să convieţuiască. În lipsa acestei condiţii suplimentare nu este posibilă stabilirea naturii relaţiilor dintre părţi. Convieţuirea persoanelor implicate în actul de violenţă trebuie să fie actuală, la momentul solicitării ordinului de protecţie, altfel nemaifiind justificată solicitarea acestei proceduri, ceea ce nu împiedică victima să se adreseze pentru protecţia drepturilor sale pe alte căi instanţelor judecătoreşti.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Decizia civilă nr. 374/A din 22 martie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 25.900/325/2015, Tribunalul Timiş - Secţia I civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003
 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de reclamanta-apelantă Lavinia-Florica Feşiu într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului împotriva unei sentinţe civile pronunţate de Judecătoria Timişoara, sentinţă prin care instanţa a admis excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a unui ordin de protecţie formulată de autoarea excepţiei de neconstituţionalitate, deoarece a considerat că în speţă nu a fost îndeplinită condiţia convieţuirii, părţile întrerupând convieţuirea în luna iulie 2015, cererea fiind formulată de reclamantă la data de 22 octombrie 2015.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia susţine că prevederile de lege criticate, prin modalitatea de reglementare a condiţiilor de admisibilitate privind emiterea unui ordin de protecţie, contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 alin. (3)
 privind statul de drept şi art. 16 alin. (1)
 privind principiul egalităţii în faţa legii. În acest sens arată că, deşi prin lege, s-a dorit stabilirea unei protecţii acordate şi persoanelor care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, se observă că, de fapt, prin sintagma „în cazul în care convieţuiesc“ se stabileşte o condiţie greu de îndeplinit de victimele violenţei în familie, şi anume aceea potrivit căreia o atare cerere poate fi admisibilă doar dacă victima locuieşte cu agresorul la data formulării cererii. Or, o astfel de cerinţă ar contraveni chiar scopului pentru care a fost adoptată legea, acela al ocrotirii victimelor violenţei în familie. Pentru a se îndeplini această condiţie şi pentru a se putea obţine un ordin de protecţie, victima ar trebui să se mute înapoi cu agresorul, să se asigure că poate proba acest lucru, să formuleze cererea de emitere a ordinului de protecţie şi apoi, dacă mai poate, să părăsească domiciliul comun.

    6. Autoarea excepţiei de neconstituţionalitate mai arată că se observă existenţa unei diferenţieri între categoriile de persoane ce pot solicita emiterea unui ordin de protecţie, în baza prevederilor Legii nr. 217/2003
. Astfel, dacă în ceea ce priveşte soţul/soţia sau fostul soţ/fosta soţie nu se impune nicio condiţie suplimentară pentru ca aceştia să fie consideraţi membri de familie, în accepţiunea dată de dispoziţiile art. 5 din Legea nr. 217/2003
, în ceea ce priveşte situaţia concubinilor, potrivit dispoziţiilor de lege criticate, aceştia pot fi consideraţi membri de familie, doar „în cazul în care convieţuiesc“. Această diferenţiere reprezintă de fapt o discriminare şi o nerespectare a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor. O interpretare a sintagmei „în cazul în care convieţuiesc“, aptă să fie aplicată în cursul unei cereri de emitere a unui ordin de protecţie, ar însemna dovedirea doar a faptului convieţuirii, pe baza probatoriului administrat, astfel încât să poată fi emis ordinul de protecţie. O astfel de interpretare a fost dată de către unele instanţe judecătoreşti, însă, o interpretare gramaticală a sintagmei menţionate conduce la concluzia necesităţii convieţuirii la momentul introducerii cererii, astfel că majoritatea instanţelor, cum este şi cazul de faţă, în situaţia în care victima nu mai locuieşte cu agresorul la data introducerii cererii, constată inadmisibilitatea cererii formulate.

    7. Tribunalul Timiş - Secţia I civilă şi-a exprimat opinia în sensul că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că prevederile de lege criticate nu contravin dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Constituţie
, întrucât, chiar dacă nu ar putea uza de prevederile prezentei legi, victimele violenţei au alte mijloace legale pentru protecţia şi apărarea drepturilor lor şi nici nu se poate considera că ar exista vreo discriminare între situaţia soţilor şi cea a persoanelor între care s-au stabilit relaţii asemănătoare celor de familie, prin aceea că s-ar impune ca cei din urmă să convieţuiască pentru a putea beneficia de protecţia legii, pentru că, în absenţa unui alt criteriu sau reglementări legale, nu s-ar putea stabili altfel natura relaţiilor existente între părţi, respectiv dacă au sau nu calitatea de concubini.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic