Inapoi la Cautare

DECIZIE 23 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 83 alin. (3), art. 84 alin. (2) şi art. 486 alin. (2) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 30.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (30.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Andreea Costin - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Antonia Constantin.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 83 alin. (2) şi art. 84 alin. (2) raportate la dispoziţiile art. 486 alin. (2) din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Emanoil C. Bereveanu în Dosarul nr. 4.592/114/2013 al Curţii de Apel Ploieşti - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 549D/2014.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă în privinţa dispoziţiilor art. 84 alin. (2) din Codul de procedură civilă, arătând că acestea se referă la persoane juridice, or, în cauză excepţia a fost invocată de o persoană fizică. În privinţa dispoziţiilor art. 83 alin. (3) din Codul de procedură civilă, pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca devenită inadmisibilă, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 462 din 17 septembrie 2014. Referitor la dispoziţiile art. 486 alin. (2) din Codul de procedură civilă, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, având în vedere că aceste dispoziţii legale se referă la condiţiile formale ale declarării recursului, respectiv la dovada achitării taxei judiciare de timbru şi dovada calităţii de reprezentant, iar dovada calităţii de reprezentant nu are semnificaţia obligativităţii acesteia (în acest sens, menţionează Decizia nr. 462 din 17 septembrie 2014).

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 2 iunie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 4.592/114/2013, Curtea de Apel Ploieşti - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 83 alin. (2) şi art. 84 alin. (2) raportate la dispoziţiile art. 486 alin. (2) din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Emanoil C. Bereveanu într-o cauză având ca obiect soluţionarea recursului declarat împotriva unei sentinţe a Tribunalului Buzău prin care a fost respinsă acţiunea privind comunicarea unor informaţii de interes public.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prin instituirea obligativităţii asistării sau reprezentării părţilor prin avocat în recurs se încalcă drepturile constituţionale ale cetăţenilor, textele legale criticate fiind în contradicţie cu dreptul de acces liber la justiţie şi cu dreptul la apărare garantate de Constituţie. Arată că cetăţenii care nu au posibilităţi materiale nu pot să utilizeze calea de atac a recursului, cu atât mai mult cu cât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă nu a fost modificată în ceea ce priveşte nivelul veniturilor de la care un cetăţean poate să beneficieze de ajutorul public judiciar prevăzut de această ordonanţă de urgenţă.

    6. Curtea de Apel Ploieşti - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Art. 483 din Codul de procedură civilă reglementează scopul căii de atac a recursului, fiind gândit ca o cale de atac care se poate exercita exclusiv pentru motive de nelegalitate, nu şi de netemeinicie. Faptul că recursul se poate exercita numai cu privire la nelegalitatea hotărârii atacate conduce la concluzia necesităţii redactării, exercitării şi susţinerii recursului numai de către un avocat sau consilier juridic, prevederile fiind emise şi în vederea eficientizării activităţii de judecată.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    8. Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, reţine următoarele:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.