Inapoi la Cautare

DECIZIE 229 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 322 pct. 9 din Codul de procedură civilă din 1865


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 322 pct. 9 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Nistor Isai Faur în Dosarul nr. 21.501/325/2016 al Curţii de Apel Timişoara - Secţia contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.429D/2017.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens, arată că dispoziţiile legale sunt criticate prin prisma faptului că sintagma „consecinţe grave“ din cuprinsul acestora nu este suficient definită de legiuitor. Or, aşa cum a arătat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului în jurisprudenţa sa, din cauza principiului generalităţii legilor acestea nu pot prezenta o precizie absolută, astfel încât revine instanţei judecătoreşti care aplică legea interpretarea acesteia.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 4 aprilie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 21.501/325/2016, Curtea de Apel Timişoara - Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 322 pct. 9 din Codul de procedură civilă din 1865
, excepţie ridicată de Nistor Isai Faur într-o cauză având ca obiect soluţionarea unui recurs formulat împotriva unei sentinţe civile prin care a fost respinsă cererea de revizuire.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că dispoziţiile legale criticate nu îndeplinesc cerinţele de previzibilitate impuse de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, întrucât revizuirea hotărârii nu este permisă în toate cazurile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau a libertăţilor fundamentale datorată acelei hotărâri judecătoreşti, ci numai în acele cazuri în care consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate fără ca textul să definească în mod clar sintagma „consecinţe grave“, astfel încât nu se poate determina sfera de aplicare a acestei reglementări. Prin urmare, concluzionează că sintagma „consecinţe grave“ nu este definită de lege.

    6. Curtea de Apel Timişoara - Secţia contencios administrativ şi fiscal arată că, deşi revizuirea unei hotărâri judecătoreşti în ipoteza constatării de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei încălcări a Convenţiei este condiţionată de producerea în continuare a unor consecinţe grave ale acestei încălcări şi care nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii respective, autorităţile statelor părţi la Convenţie se bucură de o marjă de apreciere în limita căreia vor aplica dispoziţiile hotărârii pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi vor remedia eventualele deficienţe constatate de instanţa de contencios european. De asemenea, apreciază că o reglementare permisivă a revizuirii hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile poate determina constatarea încălcării unui alt principiu statuat conform art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
, respectiv principiul securităţii juridice.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    8. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    9. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.