Inapoi la Cautare

DECIZIE 215 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.09.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.09.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ioana Marilena │- │
│Chiorean │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Nicoleta-Ecaterina Eucarie.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (3)
 şi (4) din Legea nr. 312/2004
 privind Statutul Băncii Naţionale a României, excepţie ridicată de Mihai Mândru în Dosarul nr. 32.067/301/2017 al Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.409D/2018.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită. Magistratul-asistent referă asupra faptului că partea Nicolae Păunescu şi Banca Naţională a României au depus la dosar câte un punct de vedere prin care solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită, în principal, respingerea, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, în temeiul art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, deoarece dispoziţiile de lege criticate nu au legătură cu soluţionarea cauzei penale în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate. În subsidiar, apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, sens în care susţine, în esenţă, că petentul beneficiază de dreptul la apărare prin posibilitatea exercitării unei căi de atac.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 28 iunie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 32.067/301/2017, Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 25 alin. (3)
 şi (4) din Legea nr. 312/2004
 privind Statutul Băncii Naţionale a României. Excepţia a fost ridicată de petentul Mihai Mândru în cadrul soluţionării plângerii formulate, în baza art. 340 din Codul de procedură penală
, împotriva Ordonanţei din 13 noiembrie 2017 emise de către prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, prin care a fost respinsă, ca neîntemeiată, plângerea formulată împotriva Ordonanţei nr. 6.273/P/2014 din 29 mai 2017 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine că, anterior plângerii penale formulate împotriva Băncii Comerciale Române S.A. (BCR), s-a adresat Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a proceda la aplicarea unor proceduri extrajudiciare de reparaţie adecvată şi eficace pentru soluţionarea reclamaţiei şi acoperirea prejudiciului cauzat de BCR, însă conducerea BNR a ignorat sesizarea trimisă, încălcând flagrant dispoziţiile legale privind supravegherea prudenţială. Susţine că, deşi a reclamat în mod direct abuzul săvârşit de intimat - director adjunct la Direcţia juridică a BNR, în referatul cu propunerea de clasare şi în ordonanţele procurorului nu se face nicio referire în legătură cu faptele reclamate în sarcina acestei persoane. Or, consideră că omiterea oricărei referiri în legătură cu faptele reclamate în sarcina acestei persoane este cauzată de dispoziţiile art. 25 alin. (3) din Legea nr. 312/2004
. Aceste dispoziţii reprezintă o încălcare flagrantă a ordinii de drept constituţionale şi conferă personalului unei instituţii a statului o imunitate absolută în faţa legii, ceea ce creează o discriminare pozitivă faţă de toţi cetăţenii care îşi exercită cu bună-credinţă atribuţiile conferite de lege.

    6. Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece prin Legea nr. 312/2004
 s-a încercat doar realizarea unei impunităţi faţă de funcţionarii BNR, în ceea ce priveşte atribuţiile de serviciu, în realizarea funcţiei pentru care aceştia au fost învestiţi.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic