Inapoi la Cautare

DECIZIE 196 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.06.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.06.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel-Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Patricia Marilena │- │
│Ionea │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Michele Ceresoli în Dosarul nr. 37.978/299/2014 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a V-a civilă. Excepţia de neconstituţionalitate constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.153D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă părţile Steluţa Tuţa şi Mircea Lupescu, prin avocat Georgeta Dumitrescu, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar. Lipsesc autorul excepţiei şi părţile Alexandru Vilcu, Georgeta Banciu, Nicolae Marian Manea, Ştefan Tregubleac, Ionuţ Ceseuanu şi Asociaţia de proprietari Bulevardul Dacia nr. 42, sector 1, Bucureşti. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului părţilor Steluţa Tuţa şi Mircea Lupescu, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, având în vedere că dispoziţiile de lege criticate nu aduc atingere prevederilor constituţionale invocate de autorul excepţiei. În acest sens, arată că art. 24 din Legea nr. 230/2007
 nu creează discriminări şi asigură posibilitatea administrării şi gestionării proprietăţii comune, fără a se prejudicia interesele proprietarilor sau ale celor care nu sunt proprietari. De asemenea, arată că articolul de lege criticat are un conţinut clar, care se referă la condiţiile de cvorum ale întrunirii adunării generale a proprietarilor membri ai asociaţiei.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiată. În acest sens, invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 25 octombrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 37.978/299/2014, Tribunalul Bucureşti - Secţia a V-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Michele Ceresoli cu prilejul soluţionării apelului declarat împotriva Sentinţei civile nr. 8.793 din 12 mai 2015, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în Dosarul nr. 37.978/299/2014, având ca obiect anularea Procesului-verbal din 8 iulie 2014 al Adunării generale a Asociaţiei de proprietari Bulevardul Dacia nr. 42, sector 1, Bucureşti.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că dispoziţiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007
, care stabilesc condiţiile de cvorum necesare pentru adoptarea de hotărâri de către adunarea generală a asociaţiei de proprietari, sunt contrare art. 16 alin. (1)
 şi art. 44 alin. (1)
 şi (2) din Constituţie
. În acest sens, arată că texul de lege criticat este discriminatoriu, întrucât proprietarii nu au dreptul la câte un vot pentru fiecare proprietate deţinută, în situaţia în care deţin mai multe proprietăţi, deşi, în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 230/2007
, aceiaşi proprietari au dreptul la câte un vot pentru fiecare proprietate în parte în situaţia în care se adoptă anumite hotărâri privitoare la administrarea proprietăţii comune a imobilului. Sintagma „proprietarii membri ai asociaţiei“ este imprecisă şi generează neclarităţi în aplicarea textului de lege criticat. Legiuitorul ar fi trebuit să specifice că proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul la voturi egale cu ponderea pe care o deţin din cota-parte din proprietatea comună.

    7. De asemenea, autorul excepţiei arată că dispoziţiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.