Inapoi la Cautare

DECIZIE 196 /2016


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 06.08.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (06.08.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	
     Augustin Zegrean    - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Benke Karoly - magistrat-asistent-şef


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, excepţie ridicată de Valeriu Dâdăl în Dosarul nr. 33.649/302/2014 al Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.483D/2015.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, şi anume Decizia nr. 1.062 din 11 decembrie 2012.

                            CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 26 iunie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 33.649/302/2014, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, excepţie ridicată de Valeriu Dâdăl într-o cauză având ca obiect soluţionarea acţiunii în tăgada paternităţii formulată de autorul excepţiei, acţiune ce priveşte un copil din căsătorie, născut în perioada de activitate a Legii nr. 4/1953 - Codul familiei.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că dispoziţiile legale criticate creează o inegalitate juridică între titularii acţiunii în tăgada paternităţii în funcţie de data naşterii copilului a cărui prezumţie de paternitate se contestă. În acest sens se precizează că, potrivit art. 430 din noul Cod civil, soţul mamei poate introduce acţiunea în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii. Or, prin efectul textului de lege criticat, această dispoziţie a Codului civil se aplică numai copiilor născuţi după data de 1 octombrie 2011, iar nu şi celor născuţi înainte de această dată, în privinţa cărora acţiunea în tăgada paternităţii este reglementată de art. 55 din Codul familiei, care stabileşte că aceasta se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului, termenul începând să curgă de la data la care soţul a luat la cunoştinţă naşterea copilului.

    6. Se mai arată că textul criticat aduce atingere efectelor viitoare ale unor situaţii juridice existente la data intrării în vigoare a Codului civil, contrar art. 6 alin. (6) din cod şi art. 5 alin. (2) din Legea nr. 71/2011.

    7. Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate ridicată este neîntemeiată.

    8. Se arată că situaţia diferită în care se află cetăţenii în funcţie de reglementarea aplicabilă potrivit principiului tempus regit actum nu poate fi privită ca o încălcare a principiului egalităţii în drepturi. Totodată, se apreciază, în privinţa criticii de neconstituţionalitate raportată la prevederile art. 21 alin. (1) şi (2) din Constituţie, că partea are posibilitatea de a-şi valorifica drepturile conform legii în vigoare la data la care s-a născut situaţia juridică supusă judecăţii.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    10. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se arată că textul criticat este o normă tranzitorie, care reglementează legea aplicabilă situaţiilor juridice concrete, în materia filiaţiei, în raport cu data intrării în vigoare a noului Cod civil. Astfel, în ceea ce priveşte aplicarea legii în timp, este consacrat principiul aplicării imediate a legii noi, în sensul că, odată cu intrarea în vigoare a unei noi legi, toate situaţiile juridice care se ivesc ulterior sunt supuse reglementării noii legi. Principiul este firesc, dat fiind faptul că o nouă normă este adoptată când realităţile sociale o impun. Odată adus în peisajul social un nou set de reguli, o nouă ordine normativă - în cazul de faţă noile reguli prin care se reglementează relaţiile de filiaţie - este firesc ca aceasta să fie aplicată de îndată situaţiilor care apar după intrarea în vigoare a noii legi.

    11. Cu totul alta este situaţia faptelor şi actelor petrecute înainte de intrarea în vigoare a legii. Asigurarea previzibilităţii legii şi a stabilităţii raporturilor juridice face ca legea să nu mai poată fi aplicată retroactiv, unor situaţii născute anterior intrării în vigoare a unei legi al cărei conţinut nu era cunoscut subiecţilor de drept şi care nu se puteau conforma unor cerinţe legale care nu existau şi pe care nu le puteau anticipa. Tocmai de aceea opţiunea legiuitorului pentru norma tranzitorie cuprinsă în art. 47 din Legea nr. 47/2011 este firească, momentul naşterii copilului a cărui paternitate se tăgăduieşte fiind elementul definitoriu în raport cu care se stabileşte şi legea aplicabilă acţiunii: dacă este născut sub imperiul legii vechi, acţiunea este supusă regulilor legale anterioare, iar dacă naşterea a avut loc sub imperiul noii legi, tăgăduirea paternităţii se face potrivit regulilor noii legi.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.