Inapoi la Cautare

DECIZIE 190 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 178 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 17.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (17.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Cristina Cătălina Turcu│- magistrat-asistent│
└───────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 178 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006
 privind reforma în domeniul sănătăţii, excepţie ridicată de Dumitru Secăşan în Dosarul nr. 863/59/2015 al Curţii de Apel Timişoara - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.846D/2015.

    2. La apelul nominal lipseşte autorul excepţiei, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită. Pentru partea Agenţia Naţională de Integritate răspunde domnul Vladimir Alexandru Ciobanu, consilier juridic cu delegaţie la dosar.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Agenţiei Naţionale de Integritate care solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, arătând că textul de lege criticat nu contravine dispoziţiilor constituţionale invocate, deoarece funcţia de manager de spital poate fi ocupată în condiţiile legii. Incompatibilitatea prevăzută de textul de lege criticat este justificată de importanţa funcţiei de manager de spital. Aceasta se aplică în mod egal tuturor persoanelor aflate în ipoteza reglementată de legiuitor, fără nicio deosebire. Curtea a mai respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată prin deciziile nr. 1.410 din 2 noiembrie 2010
 şi nr. 844 din 10 decembrie 2015
.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că incompatibilităţile instituite de textul de lege criticat urmăresc asigurarea condiţiilor pentru buna exercitare a funcţiei de manager de spital. Chiar dacă se restrânge un drept, restrângerea este proporţională cu scopul urmărit. Incompatibilitatea reglementată de textul de lege criticat se aplică nediscriminatoriu tuturor persoanelor aflate în ipoteza normei şi nu aduce atingere substanţei dreptului, atâta timp cât există posibilitatea de a exercita această funcţie ori de a opta pentru deţinerea unei funcţii elective. Invocă, de asemenea, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căreia excepţia a fost respinsă ca neîntemeiată.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Sentinţa civilă nr. 298 din 5 noiembrie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 863/59/2015, Curtea de Apel Timişoara - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 178 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006
 privind reforma în domeniul sănătăţii. Excepţia a fost ridicată de Dumitru Secăşan într-o cauză având ca obiect contestaţia prin care a solicitat anularea raportului de evaluare, prin care s-a constatat o situaţie de incompatibilitate, întocmit de Agenţia Naţională de Integritate.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul arată că textul de lege criticat este neconstituţional în măsura în care creează starea de incompatibilitate a unui manager de spital, în urma primirii unei indemnizaţii, indemnizaţie generată de exercitarea unui mandat de consilier local sau judeţean în alt consiliu local sau judeţean decât cel care exercită controlul asupra spitalului în care este manager.

    7. Referitor la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 178 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006
, prin raportare la art. 7 pct. 1
 şi 2 din Carta europeană a autonomiei locale
, se arată că managerului de spital nu îi este interzis dreptul de a fi ales într-o funcţie de consilier local sau judeţean, funcţie care presupune dedicarea persoanei respective pentru rezolvarea problemelor colectivităţii, dar managerul nu poate beneficia de remunerarea acestei activităţi.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic