Inapoi la Cautare

DECIZIE 171 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 209 alin. (4) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 209 alin. (4) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Mihaela Dragu în Dosarul nr. 29.716/215/2014 al Judecătoriei Craiova - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.246D/2016.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că instanţa constituţională s-a mai pronunţat asupra dispoziţiilor legale criticate din perspectiva unor critici similare şi apreciază că nu au intervenit elemente noi, de natură a schimba jurisprudenţa Curţii în această materie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 24 iunie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 29.716/215/2014, Judecătoria Craiova - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 209 alin. (4) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Mihaela Dragu, într-o cauză având ca obiect soluţionarea cererii de chemare în judecată prin care se solicită obligarea autoarei excepţiei de neconstituţionalitate la plata unei sume de bani ce reprezintă drepturi băneşti încasate în plus şi necuvenite.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că, spre deosebire de vechea reglementare procesual civilă, respectiv art. 119 alin. 3 din Codul de procedură civilă din 1865
, dispoziţiile legale din prezenta cauză instituie sancţiunea decăderii din dreptul de a mai formula cerere reconvenţională, dacă aceasta nu se depune odată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la primul termen de judecată.

    6. Se mai arată că prin dispoziţiile legale criticate se condiţionează dreptul de a formula cerere reconvenţională întro cauză civilă de obligaţia de a o depune odată cu întâmpinarea, în caz contrar pronunţându-se decăderea. Susţine că se instituie un privilegiu pentru reclamant, iar, pentru pârât, legea impune ca pretenţiile derivate din acelaşi raport juridic să fie formulate odată cu nişte simple apărări, astfel încât procesul nu mai este echitabil, deoarece pârâtul are doar opţiunea de a se adresa cu acţiune separată.

    7. Prin urmare, dispoziţiile legale criticate încalcă echilibrul procesual al părţilor, pârâtul neavând posibilitatea de a-şi valorifica probele utilizate în susţinerea pretenţiilor sale.

    8. Judecătoria Craiova - Secţia civilă apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Stabilirea de către legiuitor a unui termen până la care poate fi depusă cererea reconvenţională este necesară pentru a asigura soluţionarea procesului într-un termen rezonabil şi asigură, totodată, echilibrul procesual al părţilor în litigiu, reclamantul având posibilitatea de a cunoaşte pretenţiile pârâtului şi probele pe care se sprijină, posibilitate de care pârâtul beneficiază prin luarea la cunoştinţă a cererii principale formulate de reclamant.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.