Inapoi la Cautare

DECIZIE 162 /2020


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103 alin. (3), art. 114 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel-Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia-Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniela Ramona │- │
│Mariţiu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Dana-Cristina Bunea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103 alin. (3)
, art. 114 alin. (1)
 şi art. 115 alin. (1) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Nelu Fediuc în Dosarul nr. 7.028/86/2014/a16 al Curţii de Apel Suceava - Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Excepţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 702D/2018.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită, în principal, respingerea ca inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind că autorul acesteia nu formulează veritabile critici de neconstituţionalitate, ci critică modul de aplicare a legii de către organele judiciare. În subsidiar, solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens, invocă Decizia nr. 63 din 22 ianuarie 2019
, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 6 august 2019.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 24 aprilie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 7.028/86/2014/a16, Curtea de Apel Suceava - Secţia penală şi pentru cauze cu minori a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103 alin. (3)
, art. 114 alin. (1)
 şi art. 115 alin. (1) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Nelu Fediuc, cu ocazia soluţionării apelului.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că hotărârea de condamnare s-a întemeiat în mod determinant pe denunţurile unor martori cu identitate cunoscută, precum şi pe denunţul unui martor cu identitate protejată. Apreciază că astfel au fost încălcate principiul legalităţii şi dreptul la un proces echitabil. Admiterea excepţiei de neconstituţionalitate ar determina înlăturarea din categoria mijloacelor de probă a declaraţiilor denunţătorilor sau a martorilor cu identitate protejată (în măsura în care există o dublă calitate). Dispoziţiile criticate nu sunt clare în ceea ce priveşte semnificaţia şi cuprinderea termenului de „martor“, ceea ce conduce la transformarea denunţătorului în martor sau martor cu identitate protejată şi calificarea declaraţiilor acestuia drept mijloace de probă. Lipsa de claritate şi previzibilitate a dispoziţiilor criticate determină şi încălcarea principiului legalităţii şi a dreptului la un proces echitabil.

    6. Curtea de Apel Suceava - Secţia penală şi pentru cauze cu minori apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Instanţa judecătorească reţine că audierea martorilor cu identitate protejată este o procedură prevăzută de lege, recunoscută de cvasimajoritatea legislaţiilor penale moderne, iar înlăturarea acestui procedeu probatoriu nu este posibilă printr-o decizie a Curţii Constituţionale, ci doar prin intervenţia legiuitorului. Dacă declaraţia martorului protejat a fost avută în vedere în măsură determinantă la condamnarea inculpatului sau dacă acest martor protejat mai are şi altă calitate în dosar reprezintă chestiuni de legalitate, şi nu de constituţionalitate, ce urmează a fi examinate de către instanţa de apel. În ceea ce priveşte dispoziţiile art. 114 alin. (1)
 şi ale art. 115 alin. (1) din Codul de procedură penală
, instanţa judecătorească apreciază că nu există impedimente de ordin constituţional în audierea persoanei care a formulat denunţul în calitate de martor, în acest sens fiind unanime jurisprudenţa şi doctrina. Doar legiuitorul poate redefini noţiunile de parte în procesul penal sau de interes în cauză, însă în contextul procedurii penale actuale şi anterioare şi al dispoziţiilor constituţionale relevante, denunţătorul nu poate fi considerat parte în proces, astfel că singura calitate în care poate fi audiat este cea de martor.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.