Inapoi la Cautare

DECIZIE 16 /2020


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei "precum şi daune sănătăţii propriei persoane" din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Cătălina │- │
│Turcu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Brezeanu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320 din Legea nr. 95/2006
 privind reforma în domeniul sănătăţii, excepţie ridicată din oficiu de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă în Dosarul nr. 25.874/302/2016 al acestei instanţe şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.902 D/2017.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca devenită inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că textul criticat a fost constatat ca fiind neconstituţional prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 818 din 5 decembrie 2019
.

    4. După încheierea dezbaterilor se prezintă partea Ivan Spirea, care, având cuvântul asupra excepţiei de neconstituţionalitate, solicită admiterea acesteia.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 14 septembrie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 25.874/302/2016, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 320 din Legea nr. 95/2006
 privind reforma în domeniul sănătăţii. Excepţia a fost invocată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilă din oficiu, într-o cauză în care furnizorul de servicii medicale a solicitat obligarea unor persoane - a căror culpă comună s-a reţinut în ceea ce priveşte săvârşirea unui accident rutier - la repararea prejudiciului cauzat acestuia, reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată uneia dintre persoane.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată, în esenţă, că obligarea cetăţenilor prin textul de lege criticat la repararea daunelor cauzate sănătăţii propriei persoane, din culpă, fără a se face nicio distincţie între cei asiguraţi şi cei neasiguraţi, încalcă prevederile art. 34 din Constituţie
 şi art. 25 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
.

    7. Cu referire la noţiunea de „culpă“ se arată că în dreptul civil aceasta reprezintă o formă a vinovăţiei definite de art. 16 din Codul civil
. Totodată, potrivit ultimului alineat al acestui articol, atunci când legea condiţionează efectele juridice ale unei fapte de săvârşirea sa din culpă, condiţia este îndeplinită şi dacă fapta a fost săvârşită cu intenţie. Se arată că există mai multe grade de vinovăţie, de la culpa cea mai simplă până la forma cea mai gravă, intenţia. În aceste condiţii, a priva orice persoană în sarcina căreia se poate reţine o formă oricât de mică de vinovăţie de dreptul de a beneficia de asistenţă medicală finanţată din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, în pofida faptului că aceasta este plătitoare a contribuţiei obligatorii la sistemul public de asigurări de sănătate, nu corespunde obligaţiei statului de a garanta dreptul la ocrotirea sănătăţii.

    8. Se apreciază că textul de lege criticat ar fi constituţional dacă fapta ar fi săvârşită cu intenţie de către o persoană asigurată sau de către o persoană neasigurată, indiferent de vinovăţia acesteia. În contextul în care statul a instituit un sistem obligatoriu de contribuţii la asigurările sociale de sănătate, impunând tuturor cetăţenilor să cotizeze la acest sistem, tot statul trebuie să asigure protecţia sănătăţii şi integrităţii contribuabililor fără a stabili obligaţii disproporţionate în legătură cu acest drept constituţional.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.