Inapoi la Cautare

DECIZIE 16 /2016


privind interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1, art. 231 şi art. 278 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, art. 55 din Legea nr. 393/2004, art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 554/2004 şi art. 109 din Legea nr. 188/1999


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.09.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.09.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Dosar nr. 15/2016


	

    Iulia Cristina Tarcea - preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi
                              Justiţie, preşedintele completului
    Lavinia Curelea - preşedintele delegat al Secţiei I civile
    Roxana Popa - preşedintele delegat al Secţiei a II-a civile
    Ionel Barbă - preşedintele Secţiei de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Mirela Sorina Popescu - preşedintele Secţiei penale
    Elena Floarea - judecător la Secţia I civilă
    Nina Ecaterina Grigoraş - judecător la Secţia I civilă
    Carmen Georgeta Negrilă - judecător la Secţia I civilă
    Simona Gina Pietreanu - judecător la Secţia I civilă
    Eugenia Puşcaşiu - judecător la Secţia I civilă
    Mihaela Tăbârcă - judecător la Secţia I civilă
    Constantin Brânzan - judecător la Secţia II-a civilă
    Iulia Manuela Cîrnu - judecător la Secţia II-a civilă
    Ruxandra Monica Duţă - judecător la Secţia II-a civilă
    Cosmin Horia Mihăianu - judecător la Secţia II-a civilă
    Eugenia Voicheci - judecător la Secţia II-a civilă
    Marian Budă - judecător la Secţia II-a civilă
    Simona Camelia Marcu - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Iuliana Măiereanu - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Luiza Maria Păun - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Emilia Claudia Vişoiu - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Dana Iarina Vartires - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Oana Cristian Daniel - judecător la Secţia de contencios administrativ
                              şi fiscal
    Simona Elena Cîrnaru - judecător la Secţia penală
    Ioana Bogdan - judecător la Secţia penală


    Completul competent să judece recursul în interesul legii este legal constituit, conform dispoziţiilor art. 516 alin. (2) din Codul de procedură civilă şi art. 27^2 alin. (2) lit. b) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (Regulament).

    Şedinţa completului este prezidată de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

    Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa, autorul sesizării, este reprezentat de domnul judecător Răzvan Anghel, iar Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reprezentat de doamna procuror Antonia Eleonora Constantin.

    La şedinţa de judecată participă domnul Aurel Segărceanu, magistrat-asistent desemnat în conformitate cu dispoziţiile art. 27^3 din Regulament.

    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul competent să judece recursul în interesul legii a luat în examinare sesizarea formulată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa cu privire la "interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1, art. 278 alin. (2) şi art. 231 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Codul muncii), art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 554/2004), raportat la prevederile Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 393/2004) şi art. 109 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 188/1999), în legătură cu următoarele aspecte:

    - natura raporturilor juridice stabilite între primar/viceprimar şi unitatea administrativ-teritorială, respectiv dacă acestea intră sub incidenţa normelor care reglementează raporturile de muncă, a normelor de drept administrativ sau a normelor dreptului comun civil;

    - natura şi competenţa de soluţionare a litigiilor născute în legătură cu aceste raporturi juridice, atât în timpul exercitării funcţiei, cât şi după încetarea funcţiei, respectiv dacă sunt conflicte de muncă supuse jurisdicţiei muncii, litigii de contencios administrativ supuse procedurii contenciosului administrativ sau litigii civile de drept comun supuse procedurii civile comune, competenţa fiind determinată în mod corespunzător în favoarea instanţelor specializate în soluţionarea conflictelor de muncă, a instanţelor de contencios administrativ sau instanţelor civile de drept comun."

    Magistratul-asistent prezintă referatul, arătând că la dosarul cauzei au fost depuse hotărâri judecătoreşti, prin care problema de drept ce formează obiectul recursului în interesul legii a fost soluţionată diferit, raportul comun întocmit de judecătorii raportori, precum şi punctul de vedere formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

    Doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele completului de judecată, acordă cuvântul reprezentantului Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa pentru susţinerea recursului în interesul legii, inclusiv sub aspectul admisibilităţii.

    Reprezentantul Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa susţine că recursul în interesul legii formulat este admisibil, în raport cu practica neunitară dovedită cu jurisprudenţa ataşată cererii de sesizare, şi pune concluzii pentru admiterea recursului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor legale vizate, referitor la natura raporturilor juridice dintre primar/viceprimar şi unitatea administrativ-teritorială, precum şi la natura şi competenţa de soluţionare a litigiilor născute în legătură cu astfel de raporturi juridice, atât în timpul exercitării funcţiei, cât şi după încetarea funcţiei; de asemenea, precizează că prin sesizarea formulată se are în vedere domeniul de aplicare a reglementărilor respective, iar nu aplicarea concretă a acestora.

    Având cuvântul, reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că recursul este admisibil şi pune concluzii pentru admiterea acestuia şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor legale vizate, în sensul că raporturile juridice dintre primar/viceprimar şi unitatea administrativ-teritorială sunt raporturi de muncă, iar competenţa de soluţionare a litigiilor născute în legătură cu aceste raporturi juridice, având ca obiect drepturi salariale şi atragerea răspunderii civile, aparţine tribunalelor, ca instanţe pentru litigii de muncă (conflicte de muncă), inclusiv după încetarea mandatelor aleşilor locali.

    Preşedintele completului de judecată, doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, declară dezbaterile închise, iar completul de judecată rămâne în pronunţare asupra recursului în interesul legii.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.