Inapoi la Cautare

DECIZIE 156 /2002


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I alineatul ultim şi ale art. II pct. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/1998 pentru modificarea Legii locuinţei nr. 114/1996


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea acestei cereri arătând ca, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicată, Curtea Constituţională se pronunţa numai asupra problemelor de drept.

    Deliberând, Curtea Constituţională decide respingerea acestei cereri ca fiind inadmisibila, întrucât, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicată, "În exercitarea controlului, Curtea Constituţională se pronunţa numai asupra problemelor de drept [...]" şi "[...] nu se poate pronunţa asupra modului de interpretare şi aplicare a legii, ci numai asupra intelesului sau contrar Constituţiei".

    Autorul excepţiei formulează o cerere de recuzare a judecătorilor Curţii Constituţionale, care fac parte din completul de judecată. În motivarea acestei cereri se arata ca judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I alineatul ultim şi ale art. II din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998 pentru modificarea Legii locuinţei nr. 114/1996.

    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea cererii de recuzare.

    Deliberând, Curtea Constituţională decide respingerea cererii de recuzare ca fiind inadmisibila, întrucât, potrivit art. 25 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale (publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 308 din 12 noiembrie 1997), asa cum a fost modificat prin Hotărârea Plenului Curţii Constituţionale nr. 19 din 17 octombrie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 17 octombrie 2000, "O dată legal sesizată, Curtea procedează la examinarea constituţionalităţii, nefiind aplicabile dispoziţiile referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului şi nici cele privind recuzarea judecătorilor".

    Pe fond autorul excepţiei solicita admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I alineatul ultim şi ale art. II din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998 pentru modificarea Legii locuinţei nr. 114/1996, sustinand oral motivele de neconstituţionalitate formulate în scris cu ocazia ridicării excepţiei în faţa instanţei de judecată.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei ca inadmisibila, întrucât dispoziţiile legale criticate nu au legătură cu cauza.

                          CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 15 iunie 2001, pronunţată în Dosarul nr. 4.004/2001, Judecătoria Bacau a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I alineatul ultim şi ale art. II din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998 pentru modificarea Legii locuinţei nr. 114/1996, excepţie ridicată de Claudiu Stef într-o cauza civilă având ca obiect o contestaţie la executare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine ca dispoziţiile art. I alineatul ultim din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998 contravin prevederilor art. 15 alin. (2) din Constituţie, care consacra principiul neretroactivitatii legii, deoarece menţine în vigoare Decretul Consiliului de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor, deşi acesta a fost abrogat prin art. 70 din Legea nr. 114/1996, republicată. De asemenea, se susţine ca art. II, în special pct. 1 din aceeaşi ordonanţa, contravine prevederilor constituţionale ale art. 11, 20, 26, 37, 41 şi 51 din Constituţie, precum şi ale art. 20 pct. 2 din Declaraţia Universala a Drepturilor Omului, întrucât, în baza acestor dispoziţii legale "2/3 din proprietari încalcă drepturile a 1/3 din proprietari".

    Instanţa de judecată apreciază ca "cercetarea constituţionalităţii prevederilor contestate trebuie realizată şi în contextul prevederilor art. 54 din Constituţie, ţinându-se seama de condiţiile de fapt ale anului 1998, care au determinat adoptarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 44/1998".

    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    Guvernul considera ca repunerea în vigoare a Decretului Consiliului de Stat nr. 387/1977 nu este o problemă de retroactivitate a legii, ci una de ultraactivitate a legii vechi, care nu reprezintă un principiu constituţional. În ceea ce priveşte dispoziţiile art. II din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998, care prevăd o majoritate de două treimi pentru constituirea asociaţiei de proprietari, se arata ca acestea nu contravin prevederilor art. 37 din Constituţie, întrucât nu se instituie o obligaţie a proprietarilor de a fi membri ai asociaţiei. În concluzie arata ca art. 69 din Legea nr. 114/1996, republicată, şi art. 4 din Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari au fost modificate prin Legea nr. 145/1999, astfel încât excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât dispoziţiile legale criticate nu contravin textelor constituţionale invocate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic