Inapoi la Cautare

DECIZIE 137 /2020


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 717 alin. (2) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 14.07.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (14.07.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Brezeanu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 717 alin. (2) teza finală din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată din oficiu de Judecătoria Iaşi - Secţia civilă în Dosarul nr. 39.016/245/2016, care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.012D/2017.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită. Magistratul-asistent învederează Curţii faptul că Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a transmis la dosar un document care cuprinde opinia sa cu privire la excepţia de neconstituţionalitate, în sensul că textul de lege criticat nu contravine prevederilor Legii fundamentale.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând, în acest sens, cele reţinute de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 610 din 10 octombrie 2019
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 13 iunie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 39.016/245/2016, Judecătoria Iaşi - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 717 alin. (2) teza finală din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată din oficiu într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare împotriva unei încheieri de reluare a executării silite şi a unei publicaţii de vânzare.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că, în lipsa unei menţiuni explicite, textul de lege criticat este neconstituţional, întrucât cheltuielile ocazionate de copiile efectuate şi certificate de executorul judecătoresc de pe actele dosarului de executare, copii care trebuie înaintate instanţei de judecată în vederea soluţionării contestaţiei la executare, trebuie achitate direct executorului judecătoresc. Se arată că nu există temei pentru obligarea părţii interesate să achite suma respectivă, nefiind vorba despre cheltuieli de judecată în sensul art. 451 din Codul de procedură civilă
, ci despre cheltuielile proprii ale executorului judecătoresc (care nu este parte litigantă, ci organ de executare) cu operaţiunea de fotocopiere a dosarului. Totodată, textul de lege menţionat nu asociază în mod explicit acestei obligaţii o sancţiune procesuală pentru cel care nu achită contravaloarea cheltuielilor. De asemenea, prin formularea eliptică, textul permite executorului judecătoresc care instrumentează dosarul de executare şi care se află în posesia acestui dosar să refuze înaintarea copiilor către instanţa de judecată. Prin urmare, sub aparenta legitimitate dată de neachitarea cheltuielilor de fotocopiere de către contestator, executorul judecătoresc poate refuza înaintarea dosarului de executare la instanţă, ceea ce împiedică judecarea contestaţiei la executare, deschizând posibilitatea suspendării judecării unei cauze civile atunci când, din cauza lipsei dosarului de executare, judecata nu poate continua. Prin urmare, pe cale jurisprudenţială, textul poate conduce la suspendarea judecării unei cauze ca urmare a neachitării acestor sume de bani de către contestator în mod direct executorului judecătoresc. Or, atât imposibilitatea instanţei de a soluţiona cauza sau de a lua măsuri utile în vederea soluţionării cauzei, motivat de lipsa dosarului de executare silită, cât şi suspendarea judecării unei cauze sunt veritabile obstacole în calea dreptului părţii de a se adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor sale civile. Obligaţia de plată a unei sume de bani de către o parte litigantă în mod direct către executorul judecătoresc, pentru acoperirea cheltuielilor acestuia legate de fotocopierea dosarului de executare silită, nu este o obligaţie procesuală care să fie justificată de interesul legitim al statului de a menţine disciplina procesuală a părţilor, ci este legată exclusiv de interesul economic al organului de executare de a-şi vedea acoperite aceste cheltuieli. Chiar dacă operaţiunea de fotocopiere a actelor de executare implică unele costuri pentru executorul judecătoresc, dreptul acestuia la rambursarea acestor sume de bani poate fi satisfăcut odată cu cheltuielile de executare silită, în condiţiile art. 670 din Codul de procedură civilă
. Instanţa de judecată, autoare a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciază că este cel puţin discutabil faptul că textul de lege criticat permite executorului judecătoresc să împiedice judecarea unei cauze civile al cărei obiect este verificarea legalităţii actelor de executare pe care chiar executorul judecătoresc le emite, cu unica justificare a nerambursării cheltuielilor de fotocopiere a dosarului de executare silită.

    6. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    7. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    8. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.