Inapoi la Cautare

DECIZIE 113 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 27 alin. (6) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 16.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (16.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌─────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu│- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Fabian Niculae │- magistrat-asistent│
└─────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 27 alin. (6) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, excepţie ridicată de Societatea Small Finance IFN - S.A. din Bucureşti în Dosarul nr. 13.637/3/2015 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIIa civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 26D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă pentru autoarea excepţiei, domnul avocat Andrei-Tudor Dumitrescu din Baroul Bucureşti, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar, iar pentru administratorul concordatar al autoarei excepţiei, Societatea Z.R.P. Insolvency S.P.R.L. din Bucureşti, domnul avocat Cătălin Guriţă-Manole din Baroul Bucureşti, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului autorului excepţiei de neconstituţionalitate, care solicită admiterea acesteia. Se apreciază că legea este perfectibilă, intenţia legiuitorului fiind aceea de a-i proteja pe creditorii care nu se află în relaţii speciale cu debitorul. În forma actuală, prevederile legale criticate încalcă accesul liber la justiţie. Reprezentantul administratorului concordatar arată că, prin soluţia legislativă criticată, procedura concordatului îşi pierde eficienţa. Domnul preşedinte pune în vedere părţii prezente că domnul judecător Petre Lăzăroiu doreşte să le adreseze o întrebare.

    4. Domnul judecător Petre Lăzăroiu adresează următoarea întrebare părţii prezente: care este interesul său în ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere că, potrivit propriilor susţineri, în cazul semnării concordatului ar fi primit mai mult decât în cazul unui faliment?

    5. Reprezentantul autoarei excepţiei de neconstituţionalitate arată că interesul său este acela de a se redresa prin procedura concordatului şi să nu intre în faliment. Creditorii săi invocă aspectul formal al art. 27 alin. (6) din lege
, respectiv faptul că nu pot vota şi, atunci, singura cale disponibilă este deschiderea falimentului. Se consideră, probabil, că nimeni nu s-a gândit la această situaţie atipică.

    6. În continuare, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea excepţiei solicitând, de fapt, modificarea şi completarea legii. În subsidiar, acesta solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    7. Prin Încheierea din 7 octombrie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 13.637/3/2015, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIIa civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 27 alin. (6) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, excepţie ridicată de Societatea Small Finance IFN - S.A. din Bucureşti, într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei cereri de concordat preventiv.

    8. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia arată, în esenţă, că dispoziţiile legale criticate sunt contrare prevederilor constituţionale, întrucât încalcă accesul liber la justiţie, respectiv dreptul de a beneficia de protecţia procedurii concordatului preventiv şi pentru că se creează un tratament discriminatoriu pentru debitori aflaţi în procedura concordatului preventiv care înregistrează doar creanţe subordonate, deţinute de creditori care, direct sau indirect, controlează, sunt controlaţi ori se află sub control comun cu debitorul.

    9. Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă opinează că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. Instanţa apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale în situaţia în care creditorii debitorului, care au solicitat aprobarea ofertei de concordat preventiv, sunt doar creditori subordonaţi, respectiv creditori care, direct sau indirect, controlează, sunt controlaţi ori se află sub control comun cu debitorul. În această ipoteză, dacă aceşti creditori s-ar abţine de la vot, invocând dispoziţiile art. 27 alin. (6) din Legea nr. 85/2014
, debitorul ar fi, practic, lipsit de posibilitatea de a beneficia de procedura concordatului preventiv, fiindu-i afectat, astfel, dreptul de acces la justiţie garantat de dispoziţiile art. 21 din Constituţie
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic