Inapoi la Cautare

DECIZIE 1099 /2008


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 394 alin. 2 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.03.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.03.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Autorul excepţiei solicită admiterea acesteia, pentru argumentele invocate în faţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti - Secţia penală.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

                            CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 29 noiembrie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 10.266/4/2007, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 394 alin. 2 din Codul de procedură penală. Excepţia a fost ridicată de Hristache Ionescu cu ocazia soluţionării unei cereri de revizuire.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că prevederile art. 394 alin. 2 din Codul de procedură penală încalcă dreptul la un proces echitabil în măsura în care sunt interpretate în sensul că revizuirea pentru cazul prevăzut de art. 394 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală este admisibilă numai dacă se ajunge la pronunţarea unei soluţii opuse celei reţinute prin hotărârea atacată (spre exemplu, achitare în loc de condamnare). În acest sens, apreciază că art. 4 paragraful 2 din Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale consacră un drept la redeschiderea procesului, care este condiţionat doar de existenţa unor fapte noi sau recent descoperite ori a unui viciu fundamental de procedură. Arată că a interpreta expresia "conform legii şi procedurii penale" ca posibilitate a legii interne de a aduce şi alte limitări acestei prevederi poate duce la desfiinţarea dreptului la redeschiderea procesului.

    Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti - Secţia penală apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât art. 4 paragraful 2 din Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale nu poate fi interpretat în sensul existenţei unui drept la redeschiderea procedurii penale interne în cazul descoperirii unor elemente de fapt noi, de natură să afecteze hotărârea pronunţată. Face trimitere la jurisprudenţa relevantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, arătând că aceasta nu statuează nici măcar implicit că statele ar avea obligaţia redeschiderii procedurii interne în cazul arătat la art. 4 paragraful 2 din Protocolul nr. 7. De asemenea, invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie, şi anume deciziile nr. 250/2004 şi nr. 375/2006.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile art. 394 alin. 2 din Codul de procedură penală sunt constituţionale. Arată că, potrivit art. 126 alin. (2) şi art. 129 din Constituţie, stabilirea căilor de atac, a condiţiilor de exercitare a acestora, precum şi a procedurii de judecată este de competenţa exclusivă a legiuitorului.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                            CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile autorului excepţiei, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 394 alin. 2 din Codul de procedură penală, care au următorul cuprins: "Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de achitare, de încetare a procesului penal ori de condamnare."

    În susţinerea neconstituţionalităţii acestui text de lege, autorul excepţiei invocă încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul la un proces echitabil, precum şi ale art. 11 privind dreptul internaţional şi dreptul intern şi ale art. 20 referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului, raportate la prevederile art. 4 paragraful 2 din Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale referitoare la posibilitatea redeschiderii procesului penal, respectiv ale art. 6 paragraful 1 din această Convenţie privind dreptul la un proces echitabil.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.