Inapoi la Cautare

DECIZIE 1075 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 23 mai 2007, pronunţată în Dosarul nr. 630/42/2007, Curtea de Apel Ploieşti - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială "Consird" - S.A. din Târgovişte cu prilejul soluţionării recursului formulat împotriva Încheierii din 15 ianuarie 2007, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa - Secţia comercială şi de contencios administrativ în Dosarul nr. 7.947/2005, încheiere prin care, în temeiul art. 36 din Legea nr. 85/2006, s-a suspendat judecarea acţiunii formulate de această societate comercială în calitate de creditoare a Societăţii Comerciale "Vlacom" - S.R.L. din Târgovişte.

    În motivarea excepţiei autorul acesteia susţine, în esenţă, că textul de lege criticat este inexact formulat, dând loc unor interpretări diferite. Astfel, consideră că termenul de "realizare" priveşte exclusiv executarea activelor debitorului şi nu are în vedere suspendarea acţiunilor aflate pe rolul instanţelor de judecată. De asemenea, consideră că suspendarea acţiunilor pentru realizarea creanţelor aduce atingere proprietăţii private, dreptului de acces liber la justiţie şi dreptului la un proces echitabil ale creditorilor. În acest sens, arată că, după închiderea procedurii insolvenţei, creditorii nu-şi mai pot realiza drepturile, întrucât debitorul nu mai are bunuri susceptibile de executare.

    Curtea de Apel Ploieşti - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată. În acest sens, arată că interpretarea textului de lege este de competenţa instanţei de judecată şi nu constituie un motiv de neconstituţionalitate. De asemenea, arată că nu se încalcă dreptul de proprietate, întrucât în cursul procedurii insolvenţei se acoperă toate creanţele creditorilor garantaţi, aceştia având şi posibilitatea de a solicita ridicarea suspendării prevăzute de art. 36 din Legea nr. 85/2006. În ceea ce priveşte dreptul de acces liber la justiţie, consideră că acesta nu este restrâns, întrucât deschiderea procedurii falimentului suspendă orice termene de prescripţie a acţiunilor prevăzute de textul de lege supus controlului de constituţionalitate. În acelaşi timp, accesul liber la justiţie presupune posibilitatea persoanelor de a utiliza structurile şi mijloacele procedurale specifice activităţii jurisdicţionale, art. 129 din Constituţie îndreptăţind legiuitorul să stabilească ierarhia căilor de atac şi modalitatea folosirii acestora. În sfârşit, arată că nu este înfrânt nici dreptul la un proces echitabil, întrucât art. 36 din Legea nr. 85/2006 operează asupra tuturor creditorilor, iar, în cazul respingerii sau închiderii procedurii insolvenţei, pentru toţi reîncep să curgă termenele de prescripţie a valorificării drepturilor lor, creditorii diligenţi având posibilitatea recuperării creanţelor lor chiar în cadrul procedurii falimentului.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată. Astfel, arată că procedura insolvenţei este o procedură colectivă, ce creează un cadru unic în care creditorii îşi pot valorifica drepturile împotriva debitorului aflat în stare de insolvenţă, astfel că acţiunile paralele ale altor creditori ar îngreuna eforturile depuse pentru evaluarea activului şi pasivului debitorului în vederea distribuirii rezultatului lichidării, în condiţiile legii. De asemenea, având în vedere că suspendarea acţiunilor creditorilor este însoţită de suspendarea curgerii termenelor de prescripţie a acestor acţiuni, consideră că nu este încălcat nici dreptul de proprietate. În sfârşit, arată că nu este încălcat nici dreptul de acces liber la justiţie, deoarece creditorii pot beneficia de toate pârghiile pe care procedura insolvenţei le pune la dispoziţie pentru a-şi valorifica în mod corespunzător creanţele.

    Avocatul Poporului consideră că textul de lege criticat este constituţional, acesta nefiind contrar dreptului la un proces echitabil, întrucât măsura suspendării acţiunilor creditorilor se justifică prin natura specială a procedurii insolvenţei, procedură care impune crearea unui cadru unitar, colectiv, consensual şi egalitar pentru valorificarea drepturilor de creanţă împotriva debitorului aflat în insolvenţă. În legătură cu acestea, arată şi că este competenţa exclusivă a legiuitorului să instituie regulile de desfăşurare a procesului în faţa instanţelor judecătoreşti. De asemenea, consideră că suspendarea nu afectează drepturile celui care a formulat o acţiune pentru valorificarea drepturilor de creanţă, întrucât, potrivit art. 40 din Legea nr. 85/2006, se suspendă orice termen de prescripţie a acţiunilor la care se referă art. 36 din aceeaşi lege.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie şi ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 359 din 21 aprilie 2006, dispoziţii potrivit cărora "De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale".

    În opinia autorului excepţiei, textul de lege criticat este contrar următoarelor prevederi constituţionale: art. 21 privind accesul liber la justiţie, art. 44 privind dreptul de proprietate privată şi art. 53 referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. De asemenea, consideră că este încălcat şi art. 6 paragraful 1 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, articol ce se referă la dreptul la un proces echitabil.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observă că măsura stabilită prin textul de lege criticat se justifică prin natura specială a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006, procedură care impune crearea unui cadru unitar, colectiv, consensual şi egalitar în care creditorii unui debitor comun să îşi poată valorifica drepturile împotriva debitorului aflat în stare de insolvenţă.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.