Inapoi la Cautare

DECIZIE 1071 /2012


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (3) şi (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

    Curtea, având în vedere obiectul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele sus-menţionate, din oficiu, pune în discuţie problema conexării cauzelor.

    Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea dosarelor.

    Curtea, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 1.146D/2012 la Dosarul nr. 1.026D/2012, care a fost primul înregistrat.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    Prin Sentinţa civilă nr. 1.087 din 5 aprilie 2012, pronunţată în Dosarul nr. 9.854/1.748/2011, Judecătoria Găeşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin. (3) şi (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, excepţie ridicată de Biroul Notarial Public Chiru Maria Dana într-o cauză având ca obiect o plângere contravenţională.

    Prin Decizia civilă nr. 708/R din 11 iunie 2012, pronunţată în Dosarul nr. 8.369/94/2011, Tribunalul Ialomiţa - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Nicolamar" - S.R.L. din Iaşi într-o cauză având ca obiect anularea unui proces-verbal de contravenţie.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 este neconstituţională, deoarece obligă contravenientul atât la plata tarifului de despăgubire, cât şi la plata rovinietei, pentru a putea circula în continuare pe drumurile din România. Arată că nu se acordă dreptul de circulaţie pe un interval de timp cel mult egal cu plata contravalorii rovinietei, atâta vreme cât cuantumul despăgubirii prevăzute de art. 8 din ordonanţă este egal cu valoarea rovinietei pe un an. Susţine că despăgubirea şi rovinieta au acelaşi scop, şi anume acoperirea cheltuielilor de finanţare a lucrărilor de construcţie, modernizare, întreţinere şi reparaţie a drumurilor naţionale.

    Arată că fapta săvârşită (contravenţia) este sancţionată de două ori, prin aplicarea amenzii contravenţionale, dar şi prin obligarea la plata despăgubirii, în condiţiile în care nu există în fapt o pagubă, ci numai o taxă pentru folosirea drumurilor. Mai arată că, prin comunicarea cu întârziere a procesului-verbal de contravenţie, se creează posibilitatea săvârşirii mai multor contravenţii de acelaşi fel, fapt ce duce la îmbogăţirea fără justă cauză a statului, încălcându-se, în acelaşi timp, prevederile art. 47 din Constituţie.

    Consideră că dispoziţiile de lege criticate contravin principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, precum şi celui la libera circulaţie, deoarece contravenientul plăteşte, în plus faţă de cetăţeanul care nu a săvârşit contravenţia, şi o amendă contravenţională.

    Arată că, prin plata dublă (a despăgubirii, respectiv a rovinietei), se încalcă prevederile constituţionale potrivit cărora sunt interzise orice prestaţii impuse în afara celor prevăzute de legea fiscală.

    În acelaşi timp, autorii excepţiei susţin că prevederile art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 nu îndeplinesc cerinţele de previzibilitate impuse de dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie, deoarece nu reglementează, într-o manieră clară şi previzibilă, natura juridică a tarifului de despăgubire, şi nici modalitatea de aplicare a dispoziţiilor privind plata acestuia, astfel încât persoanele împuternicite şi autorităţile publice chemate să aplice norma criticată sunt puse în situaţia de a stabili în mod aleatoriu aceste aspecte.

    Ca urmare a examinării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, destinatarul normei juridice, respectiv utilizatorul drumurilor naţionale, ar putea trage concluzia că tariful de despăgubire reprezintă contravaloarea rovinietei pe 12 luni şi că, odată achitat acest tarif, va avea o rovinietă valabilă pentru această perioadă. Obligativitatea achităriide către contravenient a tot atâtor amenzi şi tarife de despăgubire câte fapte contravenţionale se presupune că acesta ar fi săvârşit apare astfel ca fiind excesivă, în sensul că ar putea conduce la plata unor sume disproporţionate în raport cu pericolul social al faptei.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.