Inapoi la Cautare

DECIZIE 1059 /2009


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 alin. 1 din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 27 februarie 2009, pronunţată în Dosarul nr. 9.459/300/2008, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi ale art. 1434 din Codul civil, excepţie invocată de Cristian Ceauşescu într-o cauză având ca obiect o acţiune în evacuare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile legale criticate sunt neconstituţionale, "prin excluderea garanţiei păstrării calităţii de chiriaş şi pentru viitor, în aceeaşi locuinţă" şi "în lipsa garantării de către stat a asigurării unei alte locuinţe corespunzătoare." Se susţine că în acest mod se creează un tratament discriminator în raport cu alţi chiriaşi, protejaţi de acte normative anterioare (Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat, Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie), prin care aceştia au achiziţionat locuinţele la preţuri rezonabile. De asemenea, în opinia autorului excepţiei, condiţionarea prin lege a păstrării dreptului locativ de îndeplinirea anumitor condiţii, cum sunt cele instituite prin art. 24 din Legea nr. 114/1996, încalcă libertatea contractuală şi principiul consensualismului.

    În ceea ce priveşte prevederile art. 1434 alin. 1 din Codul civil, se susţine că acest text de lege instituie o prezumţie de culpă în sarcina chiriaşului, punându-l într-o poziţie de inferioritate faţă de cealaltă parte din proces, fără ca instanţa să aibă posibilitatea să analizeze apărările părţilor şi să administreze probele adecvate cauzei.

    Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, arată că prevederile art. 23 din Legea nr. 114/1996 reglementează raporturile juridice dintre locator şi chiriaş, iar nu pe acelea dintre stat şi chiriaş, astfel încât nu se poate considera că efectul aplicării sale este încălcarea dispoziţiilor constituţionale care obligă statul să asigure cetăţenilor săi un nivel de trai decent. Mai mult, prevederile art. 24 din acelaşi act normativ realizează protejarea intereselor locatorului, însă rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit, potrivit acestui text de lege, poate fi evitată de către chiriaş prin îndeplinirea unor obligaţii rezonabile. În ceea ce priveşte prevederile art. 1434 din Codul civil, în opinia instanţei, simpla instituire a unei prezumţii simple nu are semnificaţia unei imposibilităţi de administrare a altor probe.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului apreciază că prevederile legale criticate sunt constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Potrivit motivării excepţiei, obiectul acesteia îl reprezintă prevederile art. 23, 24 şi 25 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1434 alin. 1 din Codul civil, având următorul cuprins:

    - Art. 23 din Legea locuinţei nr. 114/1996: "În cazul în care părţile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriaşul este obligat să părăsească locuinţa la expirarea termenului contractual.";

    - Art. 24 din Legea locuinţei nr. 114/1996: "Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic