Inapoi la Cautare

DECIZIE 1042 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13 lit. f) şi j) şi ale art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 16.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (16.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În ceea ce priveşte susţinerea autorului excepţiei potrivit căreia prevederile art. 13 lit. f) şi j) şi ale art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 319/2006 ar aduce o restrângere dreptului la muncă, Curtea reţine că acest drept trebuie interpretat în ansamblul reglementărilor constituţionale în materie care consacră, în art. 41 alin. (2), dreptul salariaţilor la măsuri de protecţie socială, între care se numără şi acelea privind securitatea şi sănătatea acestora. Din această perspectivă, textele de lege criticate nu numai că nu contravin dispoziţiilor art. 41 din Constituţie, dar apar chiar ca o concretizare a acestui text constituţional.

    Curtea nu poate reţine nici criticile referitoare la instituirea unor discriminări faţă de persoanele cu handicap, art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 neprevăzând interdicţia angajării acestora, ci doar obligaţia ca cei angajaţi să corespundă sarcinii de muncă pe care urmează să o execute, dispoziţii ce urmăresc protejarea securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor.

    De altfel, Curtea observă că, din perspectiva sa, angajatorul, care este nemulţumit de obligaţiile pe care legea le instituie în sarcina sa în vederea protejării salariaţilor, nu justifică niciun interes în invocarea acestor din urmă aspecte de neconstituţionalitate.

    În sfârşit, analizând critica privind contrarietatea dintre prevederile ce constituie obiectul excepţiei şi dispoziţiile art. 45 şi ale art. 135 alin. (1) şi (2) lit. a) din Constituţie, Curtea constată că exercitarea unei activităţi economice nu poate face abstracţie de obligaţiile pe care legea le instituie în temeiul dispoziţiilor constituţionale. Astfel, înseşi dispoziţiile art. 45 din Constituţie prevăd că garantarea accesului liber al persoanei la o activitate economică, a liberei iniţiative şi a exercitării acestora are loc doar în măsura în care acestea se manifestă în condiţiile legii.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13 lit. f) şi j) şi ale art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Vegas Company" - S.R.L. din Iaşi în Dosarul nr. 3.276/296/2007 al Judecătoriei Satu Mare.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 13 noiembrie 2007.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                           prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,

                            Patricia Marilena Ionea

<   3   4   5   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic