___________ *) Aprobata de
Ordinul nr. 1.234 din 14 noiembrie 2006, publicat în Monitorul Oficial nr. 15 din 10 ianuarie 2007, Partea I. I. INTRODUCERE Scop: 1. prezentul cod de bune practici în ferma recomanda solutii, măsuri şi metode utile posibil de aplicat de către fermier şi producător agricol, pentru a proteja, atât resursele de mediu, cat şi beneficiile pe care le-ar obtine dacă acestea ar fi respectate intocmai; insusirea şi implementarea solutiilor, masurilor şi metodelor cuprinse în prezentul cod, de către producătorii agricoli şi fermieri, este necesară deoarece acestia trebuie să constientizeze ca interesele lor economice de obtinere a unor productii profitabile trebuie armonizate cu exigentele de protecţie şi conservare a mediului înconjurător, pentru a convietui în prezent şi în viitor intr-o tara frumoasa, curata şi prospera. 2. acest cod de bune practici în ferma este un instrument necesar fermierilor sau producătorilor agricoli care acceseaza formele de sprijin financiar, în baza masurii SAPARD 3.3 "Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul şi sa menţină peisajul rural", în baza Programului Naţional de Agromediu precum şi în cadrul schemei unice de plati pe suprafaţa - SAPS.
*Font 9*
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Aplicarea unor noi practici agricole, bazate pe cunoştinţe stiintifice avansate în domeniul │
│tehnologiilor mai ales a celor ecologic viabile, este o cerinţa majoră a promovarii │
│agriculturii durabile. De aceea, a aparut necesitatea elaborarii, dar şi a implementarii în │
│practica a unor coduri de buna practica agricola. Acestea reprezinta un ansamblu de │
│cunoştinţe ştiintifice şi tehnice,puse la dispoziţia producătorilor agricoli şi a fermierilor│
│pentru a fi implementate în practica. Insusite de către fiecare fermier şi producător agricol│
│şi apoi implementate corect, practicile agricole pot contribui, atât la obtinerea unor │
│productii calitativ superioare şi rentabile, cat şi la conservarea mediului ambient, cu │
│limitarea consecintelor ecologice nefavorabile la nivel naţional, regional, local, pe termen │
│mai scurt sau mai lung. Astfel de coduri au fost elaborate şi sunt acum implementate în │
│practica în diferite tari ale Uniunii Europene. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
II. TERMENI ŞI DEFINITII 2.1. Aciditate: marime care indica conţinutul în acid al unei solutii (solutia solului) şi care se masoara prin concentraţia în ioni de hidrogen a acesteia. Se exprima în unităţii pH (logaritmul zecimal negativ al activităţii ionilor de hidrogen dintr-o solutie apoasa). 2.2. Acumulare: crestere a concentratiei unei substante în sol intrucat aportul este mai mare decat consumul şi/sau pierderea. 2.3. Adsorbtie: proces fizico-chimic de fixare şi acumulare a unei componente dintr-un amestec de gaze sau a unei substante dizolvate dintr-o solutie pe o suprafaţa solida sau lichida cu concentraţie mai mare decat în restul gazului sau al solutiei. 2.4. Alterare: ansamblu al schimbarilor fizice, chimice şi biochimice produse în roci la/sau aproape de suprafaţa scoartei terestre sub actiunea agentilor atmosferici, plantelor şi microorganismelor. 2.5. Ameliorare a solului: ansamblu de procedee tehnice, hidroameliorative, pedoameliorative şi agroameliorative, care sunt folosite pentru îmbunătăţirea radicala şi durabila a unui sol neproductiv sau slab productiv prin eliminarea factorilor care limiteaza fertilitatea acestuia. 2.6. Amendament: substanţa incorporată în sol pentru corectarea unor insusiri fizice şi chimice nefavorabile, în vederea îmbunătăţirii mediului de viaţa pentru plantele cultivate.