Inapoi la Cautare

CIRCULARĂ 2 /2000


privind modificarea unor prevederi referitoare la evaluarea elementelor de activ şi de pasiv exprimate în devize


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 18.01.2000 și 21.10.2010 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 18.01.2000 și 21.10.2010 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În temeiul prevederilor art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, modificată şi completată prin Legea nr. 156/1999, ale art. 58 din Legea bancară nr. 58/1998, modificată prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 24/1999, şi ale art. 4 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, cu modificările şi completările ulterioare,

    Banca Naţionala a României emite prezenta circulara.

    I. Circulara Băncii Naţionale a României nr. 5 din 26 februarie 1999 privind reflectarea unor operaţiuni în contabilitate şi măsuri referitoare la încheierea exerciţiilor financiar-contabile la bănci, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 bis din 4 mai 1999, se modifica după cum urmează:

    1. La punctul 23.3, alineatul 3 va avea următorul cuprins:

    "Pentru stabilirea veniturilor efectiv încasate şi a cheltuielilor efectiv plătite, aferente operaţiunilor în devize, rulajele creditoare ale conturilor «Creanţe ataşate» şi rulajele debitoare ale conturilor «Datorii ataşate», în devize, se evalueaza în funcţie de cursurile pieţei valutare, comunicate de Banca Naţionala a României, din ultima zi bancară lucrătoare a perioadei pentru care se efectuează aceste calcule."

    2. Punctul 26.1.7 va avea următorul cuprins:

    "26.1.7. Evaluarea, potrivit pct. 173 al cap. III - Contabilitatea operaţiunilor bancare din Planul de conturi bancar, la sfârşitul anului, a elementelor exprimate în devize, de activ şi de pasiv, din bilanţ şi în afară bilanţului se face la cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Naţionala a României, din ultima zi bancară lucrătoare a anului."

    3. La punctul 26.1.8 litera c), alineatul 1 va avea următorul cuprins:

    "c) determinarea provizioanelor specifice de risc potrivit normelor legale şi includerea integrală pe cheltuieli a acestora, indiferent de rezultatul financiar înregistrat ca urmare a acestor operaţiuni. Pentru determinarea şi înregistrarea pe cheltuieli a provizioanelor aferente creanţelor în devize contravaloarea în lei a acestor provizioane se stabileşte în funcţie de cursurile pieţei valutare, comunicate de Banca Naţionala a României, din ultima zi bancară lucrătoare a perioadei pentru care se constituie provizioanele respective."

    II. Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 bis din 4 martie 1998, se modifica după cum urmează:

    1. La punctul 1.2, prima fraza va avea următorul cuprins:

    "Pentru evaluarea la finele fiecărei luni a elementelor exprimate în devize, de activ şi de pasiv, din bilanţ şi în afară bilanţului, se utilizează cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Naţionala a României, din ultima zi bancară lucrătoare a lunii în cauza."

    2. La punctul 2.3, primul alineat va avea următorul cuprins:

    "Lunar, disponibilităţile în devize reprezentând capital social vărsat în devize şi care se regăsesc în «poziţia de schimb operationala lungă» se evalueaza la cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Naţionala a României, din ultima zi bancară lucrătoare a lunii, iar diferenţele de curs rezultate se înregistrează în contul 519 «Alte rezerve», analitic distinct «Rezerve din diferenţe de curs valutar, conform Hotărârii Guvernului nr. 252/1996» (anexa nr. 1 la prezentele precizări)."

    III. Prezenta circulara intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.