ART. 1 Schimbarea domiciliului din alte localităţi în oraşe declarate, potrivit legii, oraşe mari, se poate face în interes de serviciu sau în interes familial, în condiţiile prezentului decret.
ART. 2 Numărul de persoane, avînd domiciliul în alte localităţi pot fi încadrate în munca la unităţile din oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, cu schimbarea domiciliului în aceste oraşe, se aproba anual prin decret prezidential, la propunerea Consiliului de Miniştri. În acest scop, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, cu avizul ministerelor şi celorlalte organe centrale interesate, vor inainta Consiliului de Miniştri propuneri corespunzătoare. Unităţile, cu acordul direcţiilor pentru probleme de muncă şi ocrotiri sociale, vor comunică comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti numărul de persoane necesar a fi încadrat în munca din alte localităţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari.
ART. 3 În numărul de persoane prevăzut la art. 2 se includ şi cei încadraţi în munca prin concurs, potrivit legii, precum şi absolvenţii liceelor de specialitate, şcolilor postliceale, şcolilor profesionale şi ai cursurilor de calificare, repartizaţi la unităţile socialiste din oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, sau şcolarizaţi pentru aceste unităţi. Absolvenţii instituţiilor de învăţămînt superior de la învăţămîntul de zi îşi pot schimba domiciliul din alte localităţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, în conformitate cu dispoziţiile Decretului Consiliului de Stat nr. 54/1975 cu privire la repartizarea în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior de la învăţămîntul de zi, devenit Legea nr. 22/1975.
ART. 4 Propunerile privind încadrarea în munca, cu schimbarea domiciliului din alte localităţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, se fac numai dacă necesarul de forta de muncă nu poate fi asigurat din oraşele respective sau din localităţile situate la o distanta de pînă la 30 km de acestea, cu posibilităţi pentru cei încadraţi în munca să efectueze zilnic naveta. Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti împreună cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor vor stabili localităţile de la care se poate efectua naveta fără schimbarea domiciliului în oraşele mari şi vor lua măsuri pentru organizarea transportului în comun, astfel încît persoanele domiciliate în aceste localităţi să se poată deplasa zilnic la locul de muncă.
ART. 5 În limita numărului stabilit potrivit art. 2, aprobarea nominală de schimbare a domiciliului unor persoane din alte localităţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, în vederea încadrării în munca, se da de preşedintele comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei ce se constituie în acest scop pe lîngă comitetul executiv. Comisia prevăzută la alineatul precedent se compune din: un vicepreşedinte al comitetului executiv al consiliului popular judeţean ca preşedinte, primul vicepreşedinte al comitetului executiv al consiliului popular al oraşului declarat, potrivit legii, oraş mare, directorul direcţiei pentru probleme de muncă şi ocrotiri sociale, consiliul judeţean al sindicatelor, un secretar al comitetului judeţean al Uniunii Tineretului Comunist, secretara consiliului judeţean al femeilor şi şeful militiei judeţene, în calitate de membri.